Nisu imali drugog izbora: Na sjeveru BiH proglašeno stanje prirodne nesreće

Popularno

Povezano

Na području Posavskog kantona proglašeno je stanje prirodne nesreće od suše.

Nedostatak vlage i visoke temperature sve od juna prouzrokovale su znatno manji prinos kukuruza te još brojnih poljoprivrednih kultura, uključujući i med. Cijene rastu, a poljoprivrednici su zabrinuti – uložili su puno truda, vremena i novca.

- Marketing -

Dok cijene žitarica rastu, poljoprivrednike zabrinjava i činjenica da bi moglo doći do nestašice stočne hrane. Šteta od suše se izražava u velikim omjerima.

Što se tiče soje, kukuruza i suncokreta, mislim da je podbacio bar 60% otprilike. Suša je utjecala na to da jednostavno nije bilo dovoljno vlage, i da se nije dobro razvilo – objašnjava Vidan Grgić, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Posavskog kantona

Nije sve tako crno, kažu poljoprivrednici, jer bi ova, sušna godina mogla ipak donijeti i nešto dobro – zemljište, kažu, ostaje plodnije.

Osim suše koja je zahvatila cijelo ovo područje, vide se i posljedice mraza, koji je u dodatnoj mjeri smanjio kvalitetan urod voća.

Ova godina zatekla je sve poljoprivrednike, među kojima su i pčelari, a neki od poljoprivrednika ističu kako će na godinu ponoviti jednaku sadnju, dok drugi kažu da kukuruz sigurno neće saditi, jer se ne isplati.

- Marketing -

Najnovije