Ništa od Haalanda? Xavi je pronašao savršenog napadača, riječ je o “novom Zlatanu Ibrahimoviću”


Potpis norveškog napadača zahtijeva vrlo važno financijsko ulaganje, osim što je vrlo specifičan profil igrača, pa će dolazak ili ne zvijezde Borussije Dortmund odrediti ostatak planiranja.

- Marketing -

Barça ostaje optimistična, ali Mateu Alemany ima nekoliko opcija na listi čekanja koje će se aktivirati kada klub vidi jasne naznake da Haaland neće sletjeti na Camp Nou. Klub je već razmišljao o Dušanu Vlahoviću, koji je mogao biti igrač Barce kad je vrijedio samo 18 miliona eura, iako se Xavi Hernándezu više sviđa Aleksander Isak, švedski napadač Real Sociedada koji je spreman napraviti iskorak u elitu, piše El Nacional.

Isaac, plan B u Barceloni
Iako je Isakova izlazna klauzula s Real Sociedadom 80 miliona eura, Barça zna da baskijski klub ima usmeni dogovor s napadačem da ga pusti van ako ponuda bude približna onoj od 40 miliona eura. Šveđanin bi stoga mogao doći na Camp Nou za polovicu cijene Haalanda, uz dodatak da bi Barça spasila sočan bonus za potpis koji je tražio Mino Raiola i dio ulaganja u platu, jer Isak ne traži iste novce kao Haaland.

Zauzvrat, Barça bi potpisala napadača s drugim pogodnostima, jer Isak nije tako dobar strijelac kao Haaland i nema istu prisutnost u šesneastercu. Barça bi, štaviše, izgubila medijski potencijal, jer je Norvežanin na međunarodnom planu puno zanimljivija tema od Isaka. Xavi, međutim, vidi Isaka kao igrača s besprijekornim uvjetima za uspjeh u Barçi, kao što se na neki način sjeća Samuela Eto’a s Mallorce koji je na Camp Nouu naprosto eksplodirao, prenosi Raport.

“Novi Zlatan Ibrahimović”
Od roditelja Eritrejaca, Aleksander Isak rođen je u Solni, pokraj Stockholma, a sa samo 6 godina ušao je u niže kategorije AIK Solna, odakle je krenuo njegov meteorski uspon, jer je sa samo 16 godina uspio debitirati za prvu momčad , u utakmici u kojoj je postigao i gol. Zvijezda je bila rođena, a Borussia Dortmund, jedan od najgledanijih klubova u Europi, nije se ustručavala platiti više od 8 miliona eura za njega igrača poznatog kao “novi Ibrahimović”.

U Njemačkoj, međutim, Isak nije uspio osigurati mjesto u momčadi, pa je pristao na posudbu u nizozemsku Eredivisie, Willem II, s kojim je u 18 utakmica postigao 14 golova. I tada se pojavio Real Sociedad koji je, na iznenađenje mnogih, stavio na stol 15 miliona eura za njegov potpis, u jednom od najboljih poteza San Sebastiána u posljednjih nekoliko godina. Isak je brzo opravdao povjerenje, pokazao je svoju ogromnu kvalitetu, donijevši mobilnost, kvalitetu i prijetnju u ofanzivnu zonu Sociedada. 3 sezone kasnije, u dobi od 22 godine, Isak traži da napravi korak dalje. Barça to također želi, piše El Nacional.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano