11.4 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Nikada ne biste pogodili: Šta će se desiti ako često jedete krompir?


Istina je da je ova namirnica, zapravo, izvrstan izvor hranjivih sastojaka.

Krompir je odličan izvor vitamina C, koji je povezan s imunitetom, sintezom kolagena za jačanje i elastičnost kože i tkiva, zaštitu od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i apsorpciju željeza“, rekla je Beth Stark, registrirani dijetetičar nutricionista i savjetnik za prehranu i kulinarske komunikacije sa sjedištem u Pensilvaniji.

Ali, tu se priča ne završava.

Krompir je također dobar izvor kalijuma, što ga čini izvanrednom hranom kada je u pitanju održavanje krvnog pritiska pod kontrolom.

U stvari, jedan krompir sadrži preko 800 miligrama kalijuma, a jedna banana sadrži samo oko 500 miligrama“, navela je Amber Pankonin, registrirani dijetetičar i vlasnica prehrambenog bloga Stirlist.

Uz to, jedan srednji krompir sadrži oko 160 kalorija koje uglavnom dolaze iz ugljikohidrata i sadrži oko tri do četiri grama vlakana. Krompir ima malo masnoća i proteina, ali ima puno hranjivih sastojaka zdravih za srce.

Kalij igra ulogu u radu mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema. No, jedna od najvećih nuspojava jedenja krumpira zahvaljujući sadržaju kalijuma je ta što pomaže u održavanju krvnog pritiska.

Odgovarajući unos (AI) kalijuma je oko 3.400 miligrama za muškarce od 19 do 50 godina i 2.600 miligrama za žene od 19 do 50 godina, dok je dnevna vrijednost 4.700 miligrama dnevno za odrasle i djecu uzrasta od četiri godine i više, piše “Radio Sarajevo“.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO