Nijemci završavaju još jednu fabriku u Srbiji: Svaki drugi noviji automobil ima njihov dio

Popularno

Povezano

Kamen temeljac postavljen je marta prošle godine i sljedećeg mjeseca će se zaposliti prvih 400 od planiranih 1.100 radnika.

Svaki drugi automobil na svijetu novije generacije ima bar jedan dio koji je proizveden u “Broseu”, a od sredine oktobra će se i u Pančevu proizvoditi razne vrste električnih uređaja, ventilatora, pumpi za ulje i elektromotora, piše “RTS”.

- Marketing -

U Pančevu se trenutno nalaze stručnjaci iz 11 zemalja koji obučavaju nove radnike, a neki su bili i na obuci u Njemačkoj.

“Kompletnu obuku smo imali sa našim kolegama u Njemačkoj. To je bio jedan teoretski dio, gdje su nas podučavali teoretskim stvarima, a išli smo i direktno u proizvodnju, gdje smo na praktičnim primerima videli kako to sve izgleda u velikoj serijskoj proizvodnji”, kaže Igor Kovač, zaposlen u “Broseu”.

U “Broseu” planiraju da otvore 1.100 radnih mjesta u sektoru razvoja, prodaje, nabavke i proizvodnje. Zato su na 63.000 kvadratnih metara napravili savremene proizvodne pogone u koje su uložili 180 miliona evra.

Roman Strakoš, direktor “Brosea” u Pančevu kaže da su doneli odluku o izgradnji fabrike u Srbiji i Pančevu nakon analize lokacija širom Evrope.

“Industrijski grad poznat po velikom potencijalu i kvalifikovanim stručnjacima nas je privukao, kao i blizina Beograda, u kojem se nalaze renomirani univerziteti. Započeli smo saradnju sa Mašinskim i Elektrotehničkim fakuletom i ovdje ćemo dovoditi njihove studente na praksu. Biće nam potrebni programeri softvera i hardvera, inženjeri i menadžeri u proizvodnji i logistici”, navodi Strakoš

Njemački giganti mijenjaju privrednu sliku Pančeva

Otvaranjem nove fabrike smanjiće se broj nezaposlenih u Pančevu, ali ovdje će svoje radno mjesto pronaći i nezaposleni iz Beograda i Novog Sada.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva ističe da su gradili grinfild zone, stvarali uslove za takve stvari.

“Sa ponosom stojimo ovdje u fabrici Brose i jednostavno ovo je ono za šta smo radili godinama iza nas, i jako je velika stvar za grad Pančevo”, naglasio je gradonačelnik.

Na samo nekoliko stotina metara od nove fabrike “Brose”, nalazi se još jedan njemački gigant – ZF. Zahvaljujući njima, značajno se mijenja i dosadašnja privredna slika Pančeva.

- Marketing -

Najnovije