― Marketing ―

Nigdje kao u BiH: Univerzitetski profesor iz SAD se vratio u svoj rodni kraj, spremam velike planove

- Marketing -

Prof.dr.sc. Vojislav Kecman, svjetski poznati mašinski stručnjak, nakon penzionisanja odlučio se skrasiti u svome rodnom selu podno Klekovače, jedne od planina u Bosni i Hercegovini. Tu se počeo baviti uzgojem kasačkih konja.Nema ljepšeg mjesta u kojem možete provoditi svoje penzionerske dane od svog rodnog sela – kaže Vojo Kecman kojeg je životni put, nakon inostranstva, doveo nazad u opštinu Petrovac, odnosno Drinić, odakle je i krenuo njegov životni put.

Predavao na univrzitetu u SAD

Vojislavovo matični univerzitet bio je „Virginia Commonwealth“, Računarske nauke, „College of Engineering“, „Richmond“ u Sjedinjenim Američkim Državama, a predavao je mašinstvo i na čuvenom MIT univerzitetu, kao i na nekoliko univerziteta širom SAD, Njemačke i Evrope. Penzionisao se kao jedan od najvećih svjetskih stručnjaka iz ove oblasti.

- Marketing -

Za sad ima samo jednog kasačkog konja – Jelicu

No, jedna od njegovih najvećih ljubavi su konji, zbog čega je odlučio na svojoj zemlji i u svome selu napraviti ergelu, a zasad je tu jedan konj, Jelica.

– Jelica je kasački konj. Stara je sedam godina i iz okoline je Sombora. Kasačke konje obožava i jedan od najboljih svjetskih košarkaša Nikole Jokić pa smo po toj ljubavi prema kasačkim konjima slični. I Jeličini preci učestvovali su na kasačkim trkama – rekao je Vojo.

Obožava jesti mrkvu

Jelica obožava jesti mrkvu, a kako je stigla tek nedavno, još se boji nepoznatih ljudi, a njezin gazda je želi hraniti ovim povrćem. Ističe pritom kako treba paziti kako se hrane ove životinje.

– Veoma lako konji nekome mogu odgristi prst jer, kada ih hranite, šaka treba biti na njihovoj donjoj usni, ne gornjoj – ističe Vojislav koji planira nabaviti još barem dva konja.

Nije lako živjeti na selu

Iako se svojom željom vratio u rodni kraj, napominje kako nije lako živjeti na selu, pa i ako ste penzioner.

– To je jedna od prvih stvari koje sam shvatio kada sam došao u Drinić. Kako biste živjeli na selu, morate puno raditi i fizički uopšte nije lako – zaključuje Vojislav. piše Agroklub, prenosi Crna-hronika.

 

- Marketing -

Užas u Kaknju: Muškarac nasmrt pretučen u ugostiteljskom objektu

Jučer je u 22:19 sati u prostorije Hitne medicinske pomoći u Kaknju dovezeno beživotno tijelo N.F. (1960.) iz Kaknja. Izvršenim pregledom tijela uočeno je više...