15.7 C
Kakanj
Srijeda, 16 Juna, 2021

Ni na nebu, ni na zemlji: U stečaj odlaze KTK Visoko, Energoinvest-Comet i Fabrika duhana Mostar

Energoinvest-Comet d.d. Sarajevo, KTK Visoko d.d. Visoko i Fabrika duhana Mostar d.d. Mostar, tri su preduzeća u kojima je većinski vlasnik Vlada Federacije BiH a koji bi mogli otići u stečaj.

Vlada Federacija BiH odučila je da ova preduzeća “ni na nebu ni na zemlji” koja su u dugogodišnjoj agoniji prođu zakoniti postupak stečaja u kojem će se verfikovati njihova (preostala) imovina i u skladu sa mogućnostima utržiti, a povjerioci namiriti.

U preduzeću Energoinvest-Comet d.d. Sarajevo, u kojem je Federacija BiH vlasnik 67 posto kapitala morat će se sazvati Skupština na kojoj će se imenovati Nadzorni odbor i v.d. direktora kako bi se mogao pokrenuti postupak stečaja. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da pokrene te aktivnosti.

Također, Vlada je Upravu KTK Visoko d.d. Visoko, a gdje je takođe dvotrećinski vlasnik, zadužila da nadležnom sudu podnese pisani prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

U slučaju Fabrike duhana Mostar d.d. Mostar iz Budžeta FBiH za 2021. godinu će se odobriti 50.000 KM za pokretanje stečajnog postupka, te za realizaciju eventualno i drugih aktivnosti pred sudskim i drugim organima.

Zaduženo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da za Vladu pripremi prijedloge akata potrebnih za sazivanje skupštine društva, javlja Indikator.ba.

U Fabrici duhana Mostar Vlada takođe ima udio od 67 posto.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO