Ni jedan kućni ruter nije zaštićen od napada hakera!

0

Njemački Institut za komunikaciju Fraunhofer nedavno je sproveo veliko istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 127 rutera sedam različitih proizvođača.

Ispitivano koliko su ruteri ranjivi na bezbijednosne napade sa instaliranim najnovijima verzijama firmvera.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Studija je pokazala da 46 rutera u posljednjih godinu dana nije dobilo ni jedno bezbjednosno ažuriranje, kao i da je većina rutera podložna napadima zahvaljujući stotinama poznatih bezbjednosnih propusta.

Utvrđeno je i da proizvođači rutera ažuriraju firmver updateima koji ne rješavaju poznate bezbjednosne propuste, što znači da čak ni najnoviji firmver ne obezbjeđuje korisnike od eventualnih napada, prenio je ZDNet.

Studija je došla od zaključka da su se ruteri marke Asus i Netgear pokazali bolje u odnosu na D-Link-a, Linksys-a, TP-Link-a i Zyxel-a. Njemački proizvođač rutera AVM jedini nije objavio kriptografske ključeve svojih firmvera za rutere.

Na testu se našli i ruteri za koje uopšte nije bilo updatea posljednjih pet godina.

Oko 90 posto testiranih rutera zasnovano je na Linux-u, ali proizvođači nisu ažurirali operativni sistem ispravkama koje su se u međuvremenu pojavljivale za Linux kernel.

Više od trećine rutera koristi kernel verziju 2.6.36 ili stariju, objavljenu još u februaru 2011. godine.

Najekstremniji primjer na ovom jedinstvenom testu bio je ruter Linksys WRT54GL, koji radi na Linux kernelu 2.4.20, objavljeno još davne 2002. godine. Do danas je za njega otkriveno čak 579 opasnih bezbjednosnih propusta, prenosi 24vesti.

[bar group="4078"]