Netanjahu: Kosovo prva muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalemu

0

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) izjavio je da, ne samo da će Kosovo priznati Izrael, već će također otvoriti svoju ambasadu u Jerusalemu i tako postati prva većinski muslimanska zemlja koja će to učiniti.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ranije je Srbija je najavila da će premjestiti svoju ambasadu u Jerusalem, podsjećaju izraelski mediji uz napomenu da su ti potezi dio diskusija o normalizovanju ekonomskih odnosa Srbije i Kosova pod posredstvom SAD-a, prenijela je Beta.
Netanyahu je pohvalio te poteze i rekao da će Izrael uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom.

Čestitke Donalda Trumpa

U saopštenju iz Netanjahuovog kabineta navedeno je da je za vrijeme razgovora premijera Kosova Abdullaha Hotija i Donalda Trumpa američki predsjednik pozvao je Netanjahua i čestitao dvojici lidera na uspostavljanju punih diplomatskih odnosa.

U saopštenju se navodi da je Hoti najavio da će otvoriti ambasadu u Jerusalemu.

– Kosovo će biti prva većinski muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalemu. Kao što sam rekao, krug mira se širi i očekuje se da se pridruži više zemalja, rekao je izraelski lider.

Zahvala Hotija
Netanjahuu je putem Twittera odgovorio kosovski premijer Avdullah Hoti.

– Hvala Vam gospodine Netanyahu. Moja vlada je posvećena otvaranju ambasade u Jerusalemu te uspostavljanju diplomatskih odnosa i dubljih bilateralnih veza, poručio je Hoti.

Podsjećamo, sporazum je obavezao da će Srbija otvoriti ambasadu u Jerusalemu i da će Izrael priznati Kosovo kao nezavisnu državu, prenosi “Avaz“.