NESTVARNI PRIZORI IZ TUZLE: Sve je drastično poskupjelo, umjetnost preživljavanja na bh. način

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart ove godine iznosi 2.448 maraka i za 342 marke je skuplja u odnosu na onu iz istog mjeseca prošle godine.

Nova poskupljenja životnih namirnica građani osjete svakodnevno. Na gradskoj tržnici u Tuzli smo provjerili kako se građani nose sa sve težom situacijom, zbog čega su primorani kupovati ne na kilogram nego na grame.

- Marketing -

Gospođa Halima ide na tržnicu u Tuzli i kaže kako za razliku od prije sada dobro vaga šta kako i koliko kupiti.

“Kada kupujem dva kilograma, sada kupujem na kilogram i na 500 grama. Kajmak, ako sam kupovala pola kilograma, sada kupujem 250 grama. Znate onda kakav je naš život, kaže Halima.

Cijene osnovnih životnih namirnica skuplje su gotovo za 100 posto, bilo u trgovini, bilo ovdje na tržnici.

Da je kupovna moć građana zaista oslabila pokazuju kadrovi sa glavne gradske pijace koja je poluprazna, velike pijace u Tuzli. Nema kupaca, ali nema ni prodavaca. Prodavci koji su ostali kažu ni do 12 sati im niko ne dođe.

Rifat Muminović, penzionisani radnik fabrike deterdženata Dita, na gradskoj tržnici prodaje domaće mlijeko. Kaže nam, sve je teže.

“Gleda jadnik da, naprimjer, ako je poskupilo mlijeko, od jutros je svugdje mlijeko 4 marke dva litra, a ja dadnem i za 3 marke. Sve ja to razumijem, iako ja držim lično kravu, moram šta ću. Jer prošao sam sav taj život. I Ditu, sve sam prošao, štrajkove i sad znam čitavu situaciju. Ova situacija ne vodi ničemu, ovo je katastrofalno,  kaže Rifat Muminović iz Tuzle.

Rajfa je na Maloj pijaci u Tuzli već 30 godina prodavač domaćih proizvoda. Najbolje je opisala kupovnu moć građana, bilo penzionera bilo onih koji rade.

“Znaš koliko kupe? Za dvije marke, za tri marke kajmaka. De mi, kaže, makar za dvije marke da se provučem. Nema. Prije je uzimao po kilu, sada rijetko ko da kupi kilu. Sve se promijenilo za 100 posto. Narod nema. Ja prva kažem, od sebe idem, ne daj Bože da samo gledam na ovo, da nema još prihoda i da djeca ne rade. Sin mi taksira, ali vjeruj svojoj Rajfi, težak je život. Na ovim uslovima nikakav, govori Rajfa Ćorić.

Cijene rastu i rast će i dalje, procjene su svih ekonomskih pokazatelja. Već je vidljivo da se svi teško prilagođavaju ovakvim uvjetima tržišta i života.

Više u prilogu BHRT-a.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano