18.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

NEŠTO VAŽNO O TURSKOJ KAFI ŠTO SIGURNO NISTE ZNALI


Prema najnovijim podacima, nauka se slaže da kafa ipak nije toliko štetna kao što se prethodno mislilo.

U tri velika istraživanja učestvovalo je više od 21.000 Amerikanaca, a Američko udruženje za bolesti srca (AHA) utvrdilo je da svakodnevno konzumiranje bar jedne šolje crne kafe može da smanji dugoročni rizik od srčanog zastoja.

U jednom od istaživanja rizik je bio isti kod osoba koje ne piju kafu i kod onih koji je piju jednom dnevno. Međutim, oni koji su svakodnevno pili dvije ili više šolja crne kafe smanjili su rizik za približno 30 posto, piše Real Simple.

– Iako nisu u mogućnosti da dokažu uzročnost, intrigantno je da ova tri istraživanja ukazuju na to da je pijenje kafe povezano sa smanjenim rizikom od srčanog zastoja i da ona može da bude dio zdravog načina ishrane ako se konzumira bez dodavanja šećera i mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti – napisala je u izjavi Peny Chris – Eterton iz Američkog udruženja za bolesti srca.

Istraživači napominju da se ovo isključivo odnosi na crnu kafu, što znači da dodavanje mlijeka, šlaga ili šećera može da poništi zdravstvene benefite koje navedeni tip kafe može da ponudi. Naravno, ona može i da poveća pritisak i prouzrokuje nervozu i loš san. Ako primjetite da se ovo događa, smanjite broj šolja koje konzumirate svakog dana.

Osim toga, potvrđeno je da način pripreme može da ima važnu ulogu u tome koliko kafa može da bude dobra za vaše zdravlje.

Filtrirana kafa je najzdravija, dok nefiltrirani aparati mogu da imaju negativan uticaj. Oni prilikom pripreme mogu da „izostave“ hemijsko jedinjenje koje se nalazi u kafi poznat pod nazivom kafestol, što može da prouzrokuje LDL-holesterol, piše Krstarica.

– Za zdravo srce uživajte u kafi umjereno. Jedite voće i povrće, cjelovite žitarice i mliječne proizvode sa niskim udjelom masti – dodala je Chris – Eterton.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO