Nestašica stvorila probleme: 30.000 tona mineralnog đubriva u BiH će biti uvezeno iz Turske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je da je Turska odobrila uvoz 30.000 tona mineralnog đubriva u BiH.

Košarac je nakon sastanka sa ambasadorom Turske u BiH Sadikom Baburom Girginom, ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i Federacije BiH FBiH Šemsudinom Dedićem i predstavnikom Brčko distrika, rekao novinarima da je odobren uvoz 25.000 tona KAN đubriva i pet hiljada tona NPK đubriva.

- Marketing -

On je pojasnio da je prije uvoza potrebno da BiH izabere jednog od sedam proizvođača mineralnog đubriva u Turskoj, te da se odredi uvoznik za BiH.

Košarac je istakao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa obezbijedilo da se u BiH iz Turske uveze mineralno đubrivo bez ikakvih carinskih obaveza.

“To je za nas veoma važno s obzirom na činjenicu da postoji upozorenje od nadležnih entitetskih tijela da je veoma važno u određenom roku obezbijediti nedostajuće mineralno đubrivo”, rekao je Košarac i dodao da će sve ostale aktivnosti u vezi sa cijenom i načinom transporta biti realizovane u saradnji sa entitetskim resornim ministarstvima u čijoj je to i nadležnosti.

On je podsjetio da BiH sa Turskom ima Ugovor o slobodnoj trgovini, na osnovu kojeg će biti realizovana i ova isporuka mineralnog đubriva.

“Nakon što su entitetska ministarstva obavijestila Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da postoji problem na tržištu u snabdijevanju mineralnim đubrivima, Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti kako bi se iz Turske omogućio izvoz koji se registruje i iz tog aspekta je bilo potrebno proceduralno realizovati neke korake koje nalaže zakonodavstvo Turske”, rekao je Košarac.

Ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin rekao je da je potreba poljoprivrednika u BiH za vještačkim đubrivom opravdana, te je izrazio zadovoljstvo što je Turska u mogućnosti obezbijediti izvoz za BiH.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić poručio je da je veoma bitno izabrati jednog uvoznika u Bih kako bi đubrivo što prije bilo dopremljeno do poljoprivrednih proizvođača.

“Ministru Dediću i meni ostaje da se dogovorimo oko detalja da li će to biti kopneni prevoz ili da prevoz realizujemo u vezi sa nekom od luka preko Jadranskog mora. O tome ćemo još danas da razgovaramo i što prije odgovorimo turskoj strani, a zauzećemo i stav u vezi sa cijenom i troškovima transporta”, rekao je Pašalić.

Ministar FBiH Šemsudin Dedić podsjetio je da je carinska stopa na uvoz mineralnih đubriva ukinuta na osnovu inicijative koju su entitetski ministri zajedno sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uputili Savjetu ministara, piše N1.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano