-4.5 C
Kakanj
Ponedjeljak, 18 Januara, 2021

Nesreća u trećoj smjeni: Četiri rudara poginula u rudniku Kakanj

Četiri rudara su poginula, a dva povrijeđena u nesreći u Rudniku mrkog uglja Kakanj koja se dogodila noćas u trećoj smjeni.

10:23-  Stradali Muhamed (Muhameda) Sarač, rođen je 1968., radio je kao utovarivač. Bio je oženjen, ima jedno dijete, a u ovom rudniku zaposlen je od 2004. godine. Utovarivač, Nermin (Kasima) Mušija, rođen je 1977. godine, a na ovom poslu radio je od 2013. Mijo (Ilije) Stojčić, također utovarivač, rođen je 1976., u rudniku radi od 2013. godine, bio je oženjen i ostavio je iza sebe dvoje djece. Sejad (Nedžiba) Gađun, rođen je 1971. godine, bio je utovarivač, zaposlen od 2013., otac dvoje djece.

Povrijeđeni nadzornik Haris (Omera) Mušija, rođen je 1972., a ovaj posao obavlja od 1997. godine. Džemal (Kemala) Ibrahimspahić, rođen 1980. godine u rudniku kao utovavrivač zaposlen je od 2010. godine.  (Avaz.ba)

————————————————————————————————————————————————————————-

Svi poginuli rudari su radili na poslovima utovarivača. U nesreći su povrijeđeni rudari Haris Mušija (rođen 1972.) i Džemal Ibrahimspahić (1980.).

U rudarskoj nesreći, koja se dogodila u trećoj smjeni jame Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj, poginuli su Muhamed Sarač (rođen 1968. godine), Nermin Mušija (1977.), Mijo Stojičić (1976.) i Sejad Gađun (1971.), potvrdio je glasnogovrnik RMU Kakanj Adib Zekić, javlja Anadolu Agency (AA).

Svi poginuli rudari su radili na poslovima utovarivača.

U nesreći su povrijeđeni rudari Haris Mušija (rođen 1972.) i Džemal Ibrahimspahić (1980.). Oni su prebačeni u Kantonalnu bolnicu u Zenici.

Preživjeli rudari su trenutno u policijskoj stanici u Kaknju gdje daju izjave.

Iz RMU Kakanj su najavili konferenciju za medije koja će biti održana oko 11 sati kada će saopštiti više detalja o nesreći.(AA)

——————————————————————————————————————————————–

10:01-Tijela poginulih prebačena su u Gradska groblja Visoko, a tužilac će odlučiti hoće li biti obavljena obdukcija.

9:53- Portparol Rudnika Kakanj Adib Zekić potvrdio je da su u nesreći smrtno stradala četiri rudara, te da su ostali bezbjedno napustili jamu u kojoj su sada rudarski inspektori.

Poginuli su NK rudari utovarivači Nermin M., Muhamed S., Mijo S., Sead G., nezvanično saznaje “Avazov” portal na licu mjesta.

Predstavnici Rudnika već su jutros posjetili njihove porodice.

9:52- U trenutku nesreće u jami Begići-Bištrani nalazilo se 28 rudara i odmah nakon nesreće ostali rudari, njih 24, uključujući i dvojicu povrijeđenih, su napustili jamu i sigurno izašli izvan nje.

Trenutno se u jami Begići-Bištrani obavlja uviđaj Federalne rudarske inspekcije, nakon čega će se znati okolnosti teške rudarske nesreće sa smrtnim posljedicama.

Prema prvim neslužbenim informacijama, do ove tehnološke nesreće je najvjerovatnije došlo usljed, rudarskim rječnikom rečeno do “zarušavanja materijala iz krovine”, kojom prilikom se obrušio gornji svod rudarskih prostorija.

Jama Begići-Bištrani je novootvorena kakanjska jama, otvorena 2013. godine, koja je pokrenuta kao zamjenski kapacitet za eksploataciona polja u jamama pogona Haljinići. (Avaz.ba)

_——————————————————————————————

Nesreća u jami Begići-Bištrani dogodila se u jedan sat iza ponoći, rečeno je za Klix.ba u RMU Kakanj. Od povrijeđenih rudara jedan ima teže, a drugi lakše povrede.

Smrtno su stradali S.M., G.E, M.N. i S.M., dok su povrede zadobili komorati inicijala I.Dž i M.H.
U Kantonalnu bolnicu Zenica primljena su dva rudara iz Rudnika mrkog uglja Kakanj, kod pacijenta M.H. (1972) konstatovane su teške tjelesne povrede, prelom natkoljenice, te je nakon dijagnostičke obrade u Odjelu urgentne medicine upućen u Službu za ortopediju i traumatolgiju na dalji medicinski tretman, izjavila je za Agenciju ONASA portparol Kantonalne bolnice Zenica Aida Buro.
“Pacijent I. Dž. (1980) je opserviran u Odjelu urgentne medicine, dežurni ljekar je konstatovao lakše tjelesne povrede nastale od blažih udaraca, te ogrebotine po ledžima i nozi. Ovaj pacijent će danas biti otpušten na kućno liječenje”, kazala je Buro.

Portparol rudnika Adib Zekić je rekao da su kantonalni dežurni tužilac i rudarski inspektor završili uviđaj te da se očekuje da će o tome javnost upoznati na preskonferenciji u 11 sati. Ranije je Zekić govorio o tome da se radi o rudniku novog kapaciteta koji je pripreman na masovniju proizvodnju. U tom dijelu radi 100 rudara, u trenutku nesreće u jami je bilo 28 rudara, a njih 24 su jamu živu napustili.

Predsjednik sindikata rudara FBiH Sinan Husić je upozorio da već godinu dana intenzivno govore o potrebi finansiranja rudnika. Inače, Husić je istakao ogorčenost rudara odnosom prema njima, jer kako kaže nisu zaslužili sve ovo što im se dešava.

Više informacija će biti poznato nakon završenog uviđaja.

(Slika: Ilustracija/Federalna.ba/ Avaz.ba /Kakanj-X  / Klix.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO