NES: Tražimo da Vijeće ministara BiH proglasi 11. juli danom žalosti

Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NES BiH) traži od Vijeća ministara BiH da proglasi 11. juli danom žalosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 23. maja tekuće godine te je odlučeno da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995., koji će se obilježavati svake godine.

“Podsjećamo sve institucije i organe u Bosni i Hercegovini da su dužni, u skladu sa svojim nadležnostima, osigurati provođenje svih odredbi usvojene Rezolucije te primjereno i dostojanstveno obilježavanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine na području cijele Bosne i Hercegovine”, navode iz NES-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi traže da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasi 11. juli danom žalosti u Bosni i Hercegovini, radi obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine te prilagođavanja programskih sadržaja medija, kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji BiH.

“Uzimajući u obzir tačku 2. Rezolucije pozivamo sve nivoe vlasti u BiH da se genocid u Srebrenici kao historijski događaj, a radi očuvanja svih utvrđenih činjenica, uključi u obrazovne sisteme, kao i razvijanjem odgovarajućih programa, a sve u svrhu sjećanja i u cilju sprječavanja, poricanja i iskrivljavanja činjenica, te pojave genocida u budućnosti. Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da putem Stalne misije BiH u saradnji s Generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija pokrenu aktivnosti radi uspostave programa informisanja pod nazivom ‘Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije’, a posebno u svjetlu obilježavanja 30. godišnjice sljedeće godine, kako bi sve države članice bile pravovremeno i adekvatno upoznate sa sadržajem Rezolucije i skrenula pažnja na njeno poštivanje”, navode.

Kako je tačkom 7. Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala sve države članice da obilježavaju 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, smatraju da bh. društvo u cjelini treba prihvatiti ovaj poziv u znak sjećanja i počast svim žrtvama genocida, te svake godine na dostojanstven način obilježiti prigodnim programom, edukacijama i aktivnostima radi podizanja svijesti javnosti na cijelom teritoriju BiH.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE