30.7 C
Kakanj
Četvrtak, 24 Juna, 2021

Nermin Mandra: U budućem periodu nastavit ćemo raditi ovakvim ubrzanim tempom

Početak gradnje nove administrativne zgrade Općine Kakanj ozvaničili smo 9. maja prošle godine.  Taj čin je bio dio zvaničnog programa obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Za samo 18 mjeseci, od prošlogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope do ovogodišnjeg obilježavanja Dana državnosti BiH, uspjeli smo izgraditi administrativnu zgradu koja je simbol i izraz našeg snažnog zavičajnog i domovinskog patriotizma i pobjedničkog mentaliteta koji je posljednjih godina zaživio u Kaknju i koji snažno i nezaustavljivo vuče naprijed.

Nije slučajno što smo zgradu počeli graditi baš na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Željeli smo na taj dan poslati poruku i pokazati s ponosom da na ovim prostorima čuvamo i njegujemo tradiciju antifašizma i da i u tom pogledu pripadamo porodici evropskih naroda i država. Željeli smo pokazati da imamo smjelosti, znanja, volje i radnog poleta da realiziramo projekte kojima ćemo se, korak po korak, približavati standardima i tokovima koji postoje u savremenim evropskim državama.

Svjesni smo činjenice da je RAD ključna odrednica kojom se pokazuje pripadnost porodici savremenih evropskim zemalja. Posve je jasno da su pogrešna razmišljanja kako će neko drugi doći i riješiti probleme u lokalnim zajednicama. Mi u Kaknju smo odbacili takva razmišljanja i uobičajene stereotipe koji se ogledaju u floskulama „ne može se ništa napraviti“, „to je skupo“, „nema novca“, „to je utopija“, „treba čekati bolja vremena“ itd.

Rezultat toga je nova zgrada Općine, novi Hemodijalizni centar, proširenje mreže daljinskog grijanja, novih 30 stambeno zbrinutih socijalno ugroženih porodica, nova solarna elektrana, a u protekle dvije godine i novi Dom kulture, Galerija likovne umjetnosti, Muzička škola, Muzej Kaknja, nova zgrada Policijske stanice, obnovljena zgrada Općinskog suda, nova saobraćajna rješenja sa kružnim tokovima, biciklistička staza, značajno prošireni obim odvoza otpada itd.

U budućem periodu nastavit ćemo raditi ovakvim ubrzanim tempom. Kakanj će dobiti podzemne kontejnere, proširenu i obnovljenu Sportsku dvoranu, nove sportske poligone i dječija igrališta, nova saobraćajna rješenja, video-nadzor od Kraljeve Sutjeske do Bilješeva i brojne druge novitete.

Uz brojne razvojne projekte i aktivnosti na privlačenju investicija, realiziramo i odredbe Sporazuma evropskih gradonačelnika kojim se promoviše štednja energije i smanjenje zagađenosti. Promovišemo i realiziramo i standarde energetske efikasnosti, uspjeli smo postati i festivalski grad, a u Kaknju produciramo i pozorišne predstave sa kojima predstavljamo svoj grad i van granica BiH. Ponosimo se i činjenicom da Kakanj ima 6 sportskih klubova u najvećem državnom rangu takmičenja.

Sve je ovo nekad bila samo vizija, ali predanim radom Općinskog vijeća, privrednih subjekata, općinskih službi, nevladinih organizacija, građana i drugih subjekata vizija je dobila svoje ostvarenje.

Sve ovo i još puno toga je rezultat našeg izgrađenog i njegovanog mentaliteta pobjednika i odbačenog stereotipa koji kaže kako ništa ne treba počinjati jer ništa neće i ne može uspjeti.

Završetak radova na izgradnji nove zgrade Općine Kakanj željeli smo ozvaničiti baš na Dan državnosti BiH i u tome smo, zahvaljujući predanom i nesvakidašnjem ubrzanom radu, i uspjeli.

Želja je bila pokazati da je ova zgrada i sve drugo što smo u ovoj godini uradili izraz naše ljubavi prema domovini BiH kojoj smo mi u Kaknju, gradu bosanskih kraljeva, beskrajno odani.

Nova zgrada Općine koju danas otvaramo značit će bolje uslove za rad državnih službenika i namještenika, ali znači i obavezu da se na još veći nivo podigne kvalitet usluga koje se pružaju građanima.

Građanima Kaknja želim da iz ove zgrade uvijek nose lijepe dojmove i da novu zgradu doživljavaju kao simbol odvažnosti da se odlučno krene putem prosperiteta.

Zahvaljujem se svim mojim saradnicima, Zavodu za planiranje i izgradnju općine Kakanj, projektantima, izvođačima i podizvođačima radova, nadzornom organu i drugim subjektima koji su ulažili maksimalan napor da se za samo 18 mjeseci izgradi ovakav objekat. Građanima zahvaljujem na strpljenju i razumijevanju činjenice da smo zbog izgradnje ovog objekta morali na duži vremenski period blokirati saobraćaj u dijelu Ulice branilaca.

Na kraju, svim prisutnim na ovoj svečanosti i svim građanima naše domovine čestitam 25. novembar – Dan državnosti BiH. (Govor načelnika Nermina Mandre na otvaranju nove zgrade Općine Kakanj/ Press Općine Kakanj)

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO