5.5 C
Kakanj
Nedjelja, 24 Januara, 2021

Nermin Mandra: Stevandićevi napadi na Turković paušalni, zna se njegova ratna prošlost

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermin Mandra kazao je da su neozbiljni istupi zastupnika Nenada Stevandića protiv ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, saopćeno je iz SDA.

  • Apsurdno je da jedan Nenad Stevandić optužuje ministricu Turković za ratnohuškačku politiku ‘identičnu onoj iz 90-ih godina’. Naime, podsjećam da je Stevandić bio komandant zloglasne paravojne formacije Srpske odbrambene snage (SOS), koja je spomenuta u čitavom nizu haških presuda kao dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv nesrpskog stanovništva.

Haški sud je u slučaju Brđanin precizno utvrdio da je SOS bio sredstvo provođenja plana preuzimanja teritorija i uklanjanja nesrpskog stanovništva s tih teritorija uz pomoć sile i straha – kazao je Mandra.

On dalje navodi da je o kriminalnom ponašanju SOS-a na Banjalučkom aerodromu 1992. godine čak u predmetu Brđanin svjedočio i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a presretnuti razgovori između Stevandića i Radovana Karadžića bili su jedan od ključnih haških dokaza za utvrđivanje zločinačkog plana, piše Fena.

Dakle, optužbe Stevandića protiv ministrice Turković su proizvoljne i paušalne, zaključuje Mandra i dodaje da je negativne kvalifikacije o Stevandićevom ratnom angažmanu iznijela sudska instanca koju priznaje međunarodna javnost.

  • Ukoliko Stevandić želi dalju raspravu o ovim temama, neka slobodno izvoli – izjavio je Nermin Mandra.
- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO