Nepravedno je hljeb oporezivati sa 17 posto, a kladionice nikako

Zadovoljan sam radom Vlade FBiH. Određene mjere nisu tako vidljive, niti su popularne, ali mi možemo reći da radimo tačno ono što je problem, što vrši deformaciju društva, naročito u ekonomskom smislu, istakao je federalni premijer Fadil Novalić, gostujući u Dnevniku TV1.

TV1: Kada će se okončati priča o oporezivanju kladionica?

NOVALIĆ: Otvaraju se u naredne dvije sedmice i mislimo da će se brzo okončati. Mislimo da je društveno eksponiran problem i mislimo da je pravedno i pošteno da se to riješi.

TV1: Neće biti problema? 

NOVALIĆ: Ne vjerujem da će biti problema. Prilično je riskantno da se sada zapinje na tome. Hljeb oporezujemo sa 17 posto, a neke stvari kod kladionica nikako ne oporezujemo. To bi trebalo da bude postavljeno najmanje u istu ravan.

TV1: Dakle, dvije sedmice?

NOVALIĆ: Počinje se problem rješavati u naredne dvije sedmice.

TV1: Kada govorimo o kreditnom aranžmanu sa MMF-om, ko će na kraju platiti cijenu – građani FBiH ili je to zaista dobro rješenje? 

NOVALIĆ: Mislim da je pitanje pomjereno iz suštine – da li ćemo platiti cijenu ili ne. Mi i sada plaćamo cijenu svih svojih grešaka, zaduživanja… Ko će vratiti? Naravno, vratiće građani, u kojem spadam i ja i Vi. To je jedno.

Tri su bitne stvari zbog kojih nama treba MMF. Prva stvar koja je eksponirana je novac. No, rećiću Vam da novac uopšte nije glavni problem. Mi smo, na kraju krajeva, sa MMF-om napravili novi aranžman koji u naredne tri godine za FBiH nosi 670 miliona KM. To nije nešto bez čega FBiH ne bi mogla preživjeti. Kamata je 1,05 posto. Podsjetiću Vas da smo se ove sedmice na domaćem tržištu zadužili sa negativnom kamatom. Znači, ako smo posudili 100, vratićemo 99. Što se tiče novca, lakše nam je i jeftinije zaduživati se na domaćoj sceni.

No, MMF sa sobom nosi budžetsku i socijalnu stabilnost. Ako to imamo, onda kao država imamo otvorena vrata i pristup Svjetskoj banci, EBRD-u, OPEK-u i svim drugim investicijskim kućama, koje sa sobom više ne nose stabilnost budžeta, nego investicije. Investicije direktno za posljedicu imaju ekonomski rast do kojeg je nama jako stalo. Ekonomski rast ima za posljedicu nova zapošljavanja.

TV1: Onda ste u tom dijelu odgovorili i na pitanje kakvu će korist građani FBiH imati od toga.

NOVALIĆ: Da, tačno tako. Ovo je samo otvorena kapija.

TV1: Kako komentirate prigovore opozicije? 

NOVALIĆ: Prigovor opozicije vezan je za to da li je to transparentno ili nije. Moram reći da ja danas nemam zvaničnu varijantu Pisma namjere, iako sam učestvovao u svim pregovorima. Mi smo na osnovu nekog drafta, na osnovu radnom materijala, kao Fiskalno vijeće i kao MMF, pregovarali punih sedam sati. Usaglasili smo stavove. Sada je dužnost MMF-a da nam vrati usaglašene stavove, što će biti urađeno 21. ili 22. Nakon toga, sedam potpisa treba na Pismo namjere – svo Fiskalno vijeće, sve vlade.

Nakon toga, materijal se može tretirati javno. Mada, član 28. tog sporazuma govori da on nije javan čak do usvajanja na Bordu u Svjetskoj banci, što je 13. jula. No, nekako u međuprostoru možda možemo tumačiti da je javan nakon što ga potpišemo, jer to je izraz naše želje. No, opozicija je takođe potpisala malo nezgodnije aranžmane od ovih i oni vrlo dobro znaju da nema manevarskog prostora.

TV1: Opozicija tvrdi da će se prodati dva telekoma zbog ovoga? 

NOVALIĆ: Zbog toga sigurno ne.

TV1: Treba li ih prodati? Ili dio kapitala? Kakav je Vaš stav?

NOVALIĆ: Sve su varijante. Ja sam inače skloniji privatnom vlasništvu nego državnom, jer sa državnim imamo samo probleme, a privatnici to već rješavaju na svoj način. Pitanje treba li prodati Telecom, teško je društveno, socijalno i ekonomsko pitanje za ovo društvo, zato što je, prema mom mišljenju, vještački to napuhano.

Međutim, u suštini svega toga leži ekonomska opravdanost da li i kada treba prodati Telecom. Mi smo prije deset godina mogli prodati Telecom za tri milijarde i 400 miliona, a danas možemo za milijardu i 400 miliona, ali u međuvremenu je neki profit ostvaren. Kad se to dvoje sabere, kada se vidi gdje ide taj voz – da li ide prema gore ili prema dole, tada se može donijeti odluka, društveno jasna, opravdana i slično.

U Pismu namjere upravo stoji to da ćemo napraviti dubinsku analizu oba telekoma i da ćemo onda vidjeti je li to na padajućoj krivoj ili na rastućoj, te da li može biti na rastućoj intervanišući u menadžment metodama, u novim tržišnim nišama itd. Ili je možda opravdanija djelimična ili ne znam kakva druga prodaja. Uglavnom, u Pismu namjere nije pomenuta prodaja, nego samo analiza u smislu povećanja efikasnosti telekom operatera. (Vijesti.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply