Nepotizam i mobing u Općinskom sudu u Kalesiji: Uposlenica tvrdi da je žrtva mobinga, predsjednica da uvodi red

Općinski sud u Kalesiji primjer je nepotizma, ali i mobinga, prema izjavama pojedinih uposlenika. Za Dnevnik Federalne televizije prvi put otvoreno govore uposlenica koja tvrdi da je žrtva mobinga te predsjednica Suda, koja tvrdi da uvodi red u rad suda, objavila je FTV.

One ne svjedoče o polnoj diskriminaciji nego o poziciji slabog i moćnog. Jasmina Jahić je namještenik u Općinskom sudu Kalesija, a Dražena Pejanović je predsjednica suda. Jasmina tvrdi da je izložena mobingu i maltretiranju od strane predsjednice. “Diplomirani sam pravnik, a u sudu već dvije godine obavljam sve najgore poslove – od portira, nosanja spisa, stalnog premještanja od jednog sudije drugom”, kaže ona. A Dražena poručuje da će oformiti disciplinsku komisiju i ponovo pokretati zahtjeve kako protiv Jasmine, tako i “protiv svih koji ne slušaju”.

A nije slušala ni predsjednica kada je zaposlila još jednog administratora. Time je prekršila odluku Kantonalne skupštine o zabrani zapošljavanja. “Radi se o izmišljenom radnom mjestu. Predsjednica suda hoće sebi dovesti podobnu osobu. U toku konkursne procedure to je i javno rekla pred svim radnicima”, kaže Jasmina i dodaje da se znalo ko će biti primljen. “Jedna je djevojka imala bod i po više, a meni kao predsjednici suda je dopušteno da između tih kandidata primam osobu u koju ću imati povjerenje”, tvrdi predsjednica Suda.

“Postoje sankcije i zaključci. Ako je neko nekoga primio mimo zaključka Skupštine – sve se može vratiti nazad”, kaže zastupnik u Skupštini TK-a Zoran Jovanović. U Općinskom sudu u Kalesiji većina uposlenika rodbina je bivšem predsjedniku Ibrahimu Omeroviću. Potvrđuje to i predsjednica Pejanović: “Tečić, dajdžić, njegova žena, rodica, njena kćerka, rođak… Vozača sam promjenila, i on mi je rekao da mu je bliži rod. Zatim, IKT-tehničar, njegova supruga, onda ova u pisarnici, pa je došla njena kćerka.”

Dražena Pejanović optužuje Jasminu Jahić da je čak vodila i sudske postupke te potpisivala se u ime bivšeg predsjednika suda. Istovremeno, Jahić tvrdi da je žrtva sukoba bivšeg i aktualnog predsjednika kalesijskog suda. Podsjećamo, Omeroviću se sudi jer je krivotvorio službenu ispravu Jasmini Jahić za polaganje pravosudnog ispita, javlja FTV.

(Federalna.ba/Autor: Omer Hasanović/Foto: Oslobođenje-arhiva)

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.