Neočekivano otkriće: Terapija protiv raka grla djeluje učinkovitije ukoliko su pacijenti…

Ljekari su bili zabrinuti da će cjepiva protiv COVID-19 smanjiti učinkovitost lijekova koji se koriste za liječenje raka grla (nazofarinksa), ali nova studija pokazuje upravo suprotno, odnosno da cjepivo protiv COVID-19 zapravo pomaže u liječenju protiv navedenog oblika raka.

Rak nazofarinksa često se liječi imunoterapijom poznatom kao anti-PD-1 terapija, koja blokira PD-1 receptore na površini imunoloških stanica, čiji je zadatak lov na napadače u tijelu. Blokiranje ovih receptora oslobađa imunološke stanice u izvršavanju njihovih zadaća, ali stanice raka kooptiraju te receptore kako bi učinkovito isključile prirodne odbrambene sustave tijela protiv tumora.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Budući da cijepljenje protiv COVID-19 stimulira imunološki odgovor tijela pomoću tih istih staničnih signalnih puteva, znanstvenici su trebali znati kako cjepiva protiv COVID-19 mogu djelovati s ovom vrstom liječenja raka zbog sličnosti između lijekova.

Postojao je strah da cjepivo neće biti kompatibilno s anti-PD-1 terapijom. Ovaj rizik posebno vrijedi za rak nazofarinksa, koji, poput virusa SARS-CoV-2, zahvaća gornje dišne ​​puteve, kaže bioinformatičar Jian Li sa Sveučilišta u Bonnu u Njemačkoj.

Tim znanstvenika analizirao je podatke 1537 pacijenata koji su liječeni od raka nazofarinksa u 23 bolnice. Od ukupnog broja pacijenata, njih 373 su cijepljena kineskim cjepivom SinoVac protiv COVID-19 prije početka liječenja raka. Njihova studija objavljena je u znanstvenom časopisu Annals of Oncology.

Iznenađujuće, oni su znatno bolje reagirali na anti-PD-1 terapiju od necijepljenih pacijenata. Nadalje, nisu češće doživljavali teške nuspojave, kaže Christian Kurts, imunolog sa Univerziteta Bohn.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Trenutno nije poznato zašto se to događa i potrebno je više istraživanja za procjenu bioloških i hemijskih procesa koji uzrokuju da pacijenti cijepljeni SinoVacom bolje reagiraju na terapiju anti-PD-1.

Pretpostavljamo da cijepljenje aktivira određene imunološke stanice, koje zatim napadaju tumor. Sada ćemo dalje istražiti ovu hipotezu, kaže Qi Mei, istraživač raka u Univerzitetskoj bolnici Shanxi u Kini.

Prednosti i nedostaci istraživanja

Jedna od prednosti nove studije jeste da su u nju bili uključeni pacijenti iz toliko različitih kineskih bolnica, da su istraživanjem obuhvaćene različite demografske skupine i regije. S druge strane, dobiveni podaci su samo za jednu vrstu cjepiva i jednu vrstu raka.

Dok je rak nazofarinksa rijedak u zemljama kao što su SAD i Velika Britanija, raširen je u zemljama jugoistočne Azije i južnoj Kini. Znanstvenici smatraju da česta upotreba klima-uređaja i prehrambeni faktori mogu igrati ulogu, a taj se oblik raka također povezuje i s Epstein-Barrovim virusom.

U Tajvanu je, primjerice, ta bolest trenutno jedan od vodećih uzroka smrti među mladim muškarcima, a nadanja su da bi pronađena veza između poboljšane učinkovitosti liječenja i cijepljenja protiv COVID-19 mogla pomoći u razvoju boljih načina borbe protiv raka.

Buduće studije su opravdane kako bi razjasnile temeljne mehanizme. Povezanost cijepljenja protiv COVID-19 s povećanom učinkovitošću anti-PD-1 terapije s kemoterapijom kod rekurentnog metastatskog nazofaringealnog karcinoma je zanimljiva, ali je treba potvrditi u većoj studiji, ističu autori spomenute studije, piše Science Alert.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...