Neobičan prizor: Dva milionska grada u kojima voze taksiji bez vozača

Kina je postala prva zemlja na svijetu koja je izdala licencu za organizovani prijevoz putnika robotaksijima, odnosno autonomnim automobilima za čije kretanje nije potrebna ljudska asistencija.

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Internacionalna kompanija Baidu dobila je dozvolu za robotaksi servis u dva kineska grada: Chongqingu na rijeci Yang Tze u istoimenoj pokrajini i u najvećem gradu pokrajine Hubei – Wuhanu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Oba grada ispočetka će opsluživati flota od po pet robotaksija pete generacije, a koje će se moći pozvati preko aplikacije Apollo Go uz odgovarajuću novčanu naknadu.

 

U Chongqingu će robotaksiji prevoziti zainteresovane putnike svakog dana u periodu od 9.30 h do 16.30 sati na području od 30 kvadratnih kilometara u okrugu Yongchuan.

U Wuhanu će taksiji bez ljudskih vozača voziti u periodu od 9 do 17 sati i pokrivati područje od 13 kvadratnih kilometara u zoni gospodarskog i tehnološkog razvoja grada poznatom pod nadimkom kineski Auto City.

 

Riječ je o manje naseljenim područjima s modernom infrastrukturom i širokim cestama na kojema su robotaksiji testirani. Da bi dobili dozvolu, Baiduov robotaksi je prošao testnu fazu u kojoj je prešao sveukupno oko milion kilometara. Sve je započelo testiranjem sa sigurnosnim operaterom na vozačkom sjedalu, preko testiranja sa sigurnosnim operaterom na suvozačkom sjedištu do konačnog odobrenja za rad bez ljudskog vozača ili operatera u vozilu. (punkufer.hr)

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Saobraćaj u Bilješevu obustavljen: Sudar automobila i traktora

Na regionalnom putu Kakanj-Zenica došlo je do saobraćajne nesreće. U...

Policija se oglasila nakon pucnjave u Kaknju: Uhapšene tri osobe

U Kaknju su uhapšene tri osobe zbog upotrebe vatrenog...

Kanton Sarajevo dobija vjetroelektranu

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji vjetroelektrane Ivan...