Nenad Nešić o prekrajanju granica: Besmisleno je da Srbi svoje Kosovo mijenjaju za svoju Republiku Srpsku

Popularno

PovezanoKomentarišući slovenski “non paper”, Nešić naglašava da u posljednjih 100 godina narodi na ovim prostorima nisu samostalno odlučivali ni o udruživanju ni o razdruživanju.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić navodi da je “potpuni besmisao da Srbi srpsku teritoriju Kosovo i Metohiju mijenjaju za srpsku teritoriju Republiku Srpsku.

- Marketing -

Nedavno je bivši britanski diplomata Timoti Les naveo da bi “Srbija mogla da preda Kosovo u zamjenu za Republiku Srpsku”, a Nešić u intervjuu za Kosovo online na to odgovara da “nije srpska državna teritorija sličica iz albuma da je mijenjamo tek tako, a pogotovo ne sami među sobom”.

– Ono što svi moraju shvatiti, bez rješavanja srpskog nacionalnog pitanja nema trajne stabilnosti na Balkanu i ne mogu se aspiracije i pretenzije drugih naroda rješavati na štetu Srba. Politika dvostrukih aršina pokazala se tragičnom na ovom prostoru, zato vjerujem da su svi izvukli pouku i sa takva greška neće ponoviti – kaže Nešić.

Komentarišući slovenski “non paper”, Nešić naglašava da u posljednjih 100 godina narodi na ovim prostorima nisu samostalno odlučivali ni o udruživanju ni o razdruživanju.

– Presudnu ulogu imale su velike sile. Pitanje granica je isuviše kompleksno da bi se rješavalo sa nekoliko poteza olovke ili dokumentom nepoznatog autora. Istorija nas uči da se na Balkanu granice nikada nisu krojile bez velikih i tragičnih potresa i zbog toga valja biti oprezan. S druge strane pojavljivanje ovakvih dokumenata ili služi kao lakmus papir za testiranje javnog mnjenja ili kao pokriće za stavljanje u drugi plan aktuelnih tema na koje pojedini akteri nemaju odgovor – kaže on.

Na pitanje o tome da li kosovsko pitanje i pitanje BiH mogu uopšte da se povežu u nekom sveobuhvatnom rješenju za Zapadni Balkan, Nešić odgovara da do sada nije čuo da je bilo koji međunarodni zvaničnik ta dva pitanja doveo u korelaciju.

– Naprotiv, ističe se da se radi o odvojenim problemima i treba da se odvojeno i rješavaju. To što se sporadično može čuti od političara sa ovih prostora da odnose Beograda i Prištine i odnose u okviru BiH treba rješavati u paketu, više služi za dnevnu upotrebu nego što ima realno uporište – naglašava Nešić.

- Marketing -

Najnovije