Nemam namjeru postavljati bilborde i fotošopirane slike !

Piše: Niko Lozančić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

Vjerujući da ste kao i ja, makar oni koji živite u Bosni i Hercegovini, svjedoci vidljivog početka naše najnovije predizborne kampanje, želim preko ove stranice s Vama podijeliti neka promišljanja, a i Vas upitati, što Vi mislite o načinima, sredstvima, argumentima i uopće o temama kampanje različitih političkih subjekata.
Prije neki dan , prolazeći kroz glavnu gradsku ulicu u Kaknju i cestom do Sarajeva, zamijetio sam, preko noći postavljenih, nekih desetak bilborda u prečniku od samo nekoliko stotina metara u Kaknju i popunjene sve oglasne površine od Vogošće do Marindvora u centru Sarajeva.
Sa istih nam se smješe mnogi vrlo poznati likovi, i poneki manje poznati. Putem slogana, kratkih tekstova uz ili ispod slike, žele nas motivirati da baš njihovo ime zaokružimo na predstojećim izborima.

Slogani , ili ti kratki tekstovi na prevelikim fotošopiranim slikama, posebna su priča.

Kako sam i ja jedan od kandidata na predstojećim izborima, mnogi i od onih koji znaju da jesam, koji me dobro poznaju, koji dobro poznaju najveći broj, ako ne i sva moja politička stajališta, i koji me bezrezervno podržavaju, pitaju me gdje su moji bilbordi?“
I onda ja razmišljam čemu uopće služe brojne fotošopirane slike sa besmislenim porukama, pogotovo za kandidate koji uopće nisu anonimni?
Pitam tako jednog majstora koliko košta izrada samo konstukcije na koju se postavljaju te ušminkane slike i bezvezne poruke. I on mi kaže da je to najmanje 1000,00 KM, bez izrade slike i lijepljenja slike na tu površinu.
Mučna mi je i pomisao da bilo tko plati , za samo neliko stotina kvadratnih metara, i više desetaka tisuća ili hiljada konvertibilnih maraka, u tenutcima dok stotine naših sugrađana oštećenih poplavama nije dobilo niti jedne konvertibilne marke za obnovu svojih kuća, a da ne govorim o mnogim i inače socijalno ugroženim.
Među naslikanima su i mnogi kandidati za „nečijeg“ člana Predsjedništva BiH.Većina njih je i preko dvadeset godina na onome što se kod nas zove politička scena.
Pa kome se danas uopće predstavljaju?

Nisu li i ovi bilbordi najbolji dokaz njihovog dosadašnjeg rada?

Iako su i preko dvadeset godina na političkoj sceni, i sami su svjesni da ništa nisu učili niti uradili za svoje političke sljedbenike i birače i da im se moraju predstavljati sa velikih plakata kao da su tek ovih dana kročili na političku scenu.
Tako primjećujem da jedna moja stranačka prijateljica, koje je bila protiv zbrinjavanja , prvo umirovljenih pripadnika HVO-a , a poslije i pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su kao žrtve reforme oružanih snaga u BiH, neki i nakon dvadesetak godina provedenih u tim oružanim snagama, trebali biti samo istjerani na ulicu, ovih dana u predizbornoj kampanji, obećava istim tim ljudima da će se boriti za njihova prava.
Primjećujem da neki stranački likovi koji su u vođstvima svojih stranaka podržali gaženje dostojanstva svojih birača, pa prihvatili da se izvršna vlast formira kadrovima sa samo nekih prostora, danas opet traže glasove istih onih koje su prodali samo da bi došli do pozicije savjetnika likova sa tih „najvažnijih“ prostora, ili postali mizerni zamjenici u nekim ministarstvima ili „miljenici“ svojih političkih lidera.
Primjećujem da likovi koji su podržavali da Elektropriveda BiH samo za doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje rudara Breze, Kaknja i Zenice NE PLATI našem Fondu Zdravstvenog osiguranja i našem Mirovinskom fondu preko stotinu miliona konvertibilnih maraka i dalje traže glasove tih istih rudara.
Primjećujem da isti oni koji su svoju djecu i užu rodbinu zaposlili mimo bilo kakvih kriterija u Termoeletranu Kakan j i Naplatne kućice Direkcije Auto cesta Federacije, a nisu htjeli podržati zakon koji bi omogućio i drugoj djeci da se zaposle, danas traže glasove te iste djece i onih koji zbog njihovog nepotizma i bezobrazluka nemaju nikakve šance za posao.
Primjećujem da i stranke koje zadnje četiri godine suvereno krčme javne fondove u Federaciji BiH, i koje , na primjer, za općinu Kakanj ne izdvoje niti jednu konvertibilnu marku, pa čak ni za poplavljene, prve postave desetine bilborda u tom istom Kaknju.
A govorili su da narod zna!

Nadam se da narod stvarno zna!!!

Ne znam što Vi mislite o svemu ovome, ali ja definitivno nemam namjeru poostavljati nikakve bilborde niti fotošopirane slike.
Nisam savršen, ali nisam ni nepoznat!
Moja politička stajališta i ponašanja, pa i konkretna zalaganja i rezultati su dovoljno poznati, i svjestan sam da se ni to ne dopada niti se može i mora dopasti svima.
Nemam namjeru nikome se po svaku cjenu dopadati, pa ni pomoću fotošopiranih slika sa velikih i skupih oglasnih površina.
Oni koji misle da sam korektno predstavljao i zastupao interese svoje izborne jedinice i da to trebam raditi i dalje, neka me podrže. Oni koji to ne misle neka biraju bolje od mene. I jednima i drugima u svakom slučaju veliko H V A L A.

Možda vam se svidi

Comments are closed.