Nema nasljednika: Šta će biti s imovinom Edina Gačića?

0

Sada se sve glasnije postavlja pitanje šta se dešava s njegovom imovinom. Tu se prije svega misli na kuću u Brđanima

Edin Gačić iz sela Brđani kod Konjica, svojevremeno je digao cijelu državu na noge. U razmjeni vatre s policijom, kao što je poznato, likvidiran je.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

I nakon likvidacije punio je stupce crne hronike. Mještani Brđana poručili su da ga ne žele na svom groblju pa je na koncu sahranjen u Sarajevu. Posljednjem ispraćaju nije prisustvao niko od njegovih bližnjih, jer su navodno svi mrtvi ili, jednostavno, ne žele imati ništa s njim.

Sada se sve glasnije postavlja pitanje šta se dešava s njegovom imovinom. Tu se prije svega misli na kuću u Brđanima o kojoj je pisano u nekoliko navrata.

Omar Mehmedbašić, sarajevski advokat, za „Avaz“ je rekao da je Zakon jasan.

– Ukoliko nema živih nasljednika, kuću i drugu imovinu, ukoliko je imao, nasljeđuje država. U ovom slučaju općina Konjic – kaže Mehmedbašić.

Mehmedbašić je pojasnio da, ukoliko bi se ipak javio neki član uže porodice, morao bi dokazati da je zaista bio uža familija Gačića. Gledajući praksu, češće budu situacije da se neko, ipak, javi. Pogotovo ako je riječ o imovini velike materijalne vrijednosti.

Bilo je i slučajeva gdje svirepe ubice ili okorjeli kriminalci umjesto u grobu završe iza rešetaka. U tom slučaju, njih imovina uredno čeka kada izađu na slobodu, tvrdi Mehmedbašić.

– Izuzetak su situacije kada se tokom postupka dokaže da je imovina stečena u krivičnim djelima. I tada imovina završava u rukama države – zaključio je Mehmedbašić.

Gačićeva zlodjela još će se dugo prepričavati. Podsjetimo, on je početkom februara brutalno ubio svog komšiju Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica, a nedugo zatim i policajca Mahira Begića u Tarčinu. U potrazi koja je trajala nekoliko dana, učestvovalo je preko 1000 policajaca.