15.7 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Negator genocida Peter Handke sutra u Banjoj Luci, dočekat će ga Milorad DodikPeter Handke je poznat po tome što je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i negirao zločine poput genocida u Srebrenici. Kanton Sarajevo i Kosovo su Handkea proglasili personom non grata.

Austrijski pisac Peter Handke, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu, dolazi sutra u Bosnu i Hercegovinu.

Njega će u Banjoj Luci dočekati predsjedavajući Predsjedništva BiH. Pored Dodika, dočekat će ga i predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, rektor UNIBL Radoslav Gajanin i reditelj Emir Kusturica.

Peter Handke je poznat po tome što je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i negirao zločine poput genocida u Srebrenici. Kanton Sarajevo i Kosovo su Handkea proglasili personom non grata.

Podsjećamo, odluka Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Handkeu, izazvala je burne reakcije u BiH, regiji, ali i Evropi. Održanu su brojni protesti i bojkoti, a pokrenuta je i online peticija oduzimanje ove nagrade.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO