Nedostaje im 100 000 radnika: Provjerili smo šta u Češku idu raditi građani BiH

Firme u Češkoj zbog rekordno niske nezaposlenosti, ne mogu da obezbijede radnike. Najveći problem je u industriji i prevozu, gdje zbog toga neka preduzeća moraju odbijati narudžbe. Kompanije su počele privlačiti ljude i povećavati plate, što se već pokazalo u rastu inflacije.„Firme stalno javljaju o nedostatku kvalifikovanih i  nekvalifikovanih  radnika. Takođe, ispitivanja među firmama pokazuju da  nadostatak zaposlenih postaje sve veća barijera za rast proizvodnje naše najveće grane, dakle industrije”, kaže ekonomista Čehoslovačke poslovne banke Petr Dufek.

Česku industriju muči nedostatak zaposlenih već nekoliko godina, a sada se situacija još pogoršala.Trud  većine današnje mlade populacije je usmjeren ka dobijanju visokoškolske diplome, i ako je moguće što lakšim putem, a što sigurno nije studiranje na tehničkim fakultetima, piše Buka.

Prošle godine se pak pojavio novi problem i to apsolutni nedostatak skoro svih radničkih profesija, i to čak i bez stručnog obrazovanja.Prema podacima Privredne komore ČR, stotine firmi u zemlji zbog nedostatka zaposlenih moraju odbijati narudžbe. Od skoro četiri stotine hiljada nezaposlenih registrovanih na biroima za zapošljavanje dio njih je izgubio radne navike, dok su ostali za industriju neprikladni.

Procjenjuje se da Češkoj nedostaje oko 100 000 radnika.Dugoročno gledano, Češkoj Republici nedostaju kvalifikovani radnici u svim industrijskim granama, a najviše nedostaju oni tehničkog smjera. Pored stručnog kadra, nedostaju i nekvalifikovani radnici. Ranije smo objavili analizu o tome kako veliki broj građana sa ovih prostora odlazi na rad u Slovačku ali i u Češku Republiku. Pokušali smo saznati o kojem broju radnika se radi, te o kojim profilima se radi. Upite smo poslali kako ambasadi Slovačke tako i Češke.

Jana Zelingerová iz Češke ambasade u Sarajevu izjavila je za BUKU kako oni imaju podatke o ukupnom broju izdatih viza, koja imaju mnogo namjena, te one mogu biti studentske, radne, ili u svrhu spajanja porodice.”Građani BiH, koji odlaze u Češku Republiku da rade, imaju većinom završenu osnovnu ili srednju stručnu školu, a najviše su zaposleni kao vozači kamiona, radnici u call centrima ili kao radnici u građevinskom sektoru” rečeno nam je u Češkoj ambasadi u Sarajevu.

Iz ambasade Slovačke još nije stigao odgovor.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar