“Neću da mi svekrva i svekar dolaze nenajavljeni”: Ispovijest žene sa Balkana podigla buru na mrežama

Odnos svake mlade sa svekrom i svekrvom nije uvijek lak i zahtijeva dosta balansiranja i prilagođavanja, posebno na početku braka. Međutim, ukoliko postoje neki problemi oni nerijetko mogu uticati i na odnos mlade sa svojim voljenim suprugom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je zbog svekrve i svekra došlo do trzavica između nje i supruga, jedna je Hrvatica odlučila na Reditu potražiti savjet. Požalila se na roditelje svog supruga, kojima nije strano da se bez poziva, potpuno nenajavljeno pojave kod njih u domu.

 “Muž, dijete i ja živimo u mom porodičnom stanu s mojom mamom koja je tu dio godine, a dio smo sami nas troje. Njegovi roditelji su u istom gradu, ali u svom stanu. Moj stav je da nije u redu da nam iko dolazi nenajavljen u posjetu, čak i kada se radi o njegovim roditeljima. On smatra da ga ne uvažavam jer su to njegovi roditelji koji žele vidjeti svoje unuče i ne trebaju se posebno najaviti, već mogu doći kad god žele”, napisala je u uvodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, pokušala je objasniti suprugu da nije u redu da bilo ko dolazi nenajavljen.

 “Nema veze što živimo u mom porodičnom stanu, bili mi podstanari, živeli negdje što je naše ili samo njegovo, opet ne bi bilo u redu da nam se iko pojavljuje na vrata nenajavljen, bilo to moji ili njegovi, jer je to naš dom. On i dalje smatra kako su za porodicu vrata uvijek otvorena kad god požele. S jedne strane, ga razumijem, ipak su to njegovi mama i tata, a i moja mama živi s nama. S druge strane, ovo je originalno stan moje mame, nezavisno o tome što smo mi preuzeli režije na sebe jer smo tu većinu godina i ona praktično živi s nama, a svi ostali su gosti, nezavisno o rodbinskim odnosima”, nastavila je pa upitala korisnike Redita ko je od njih dvoje u pravu.

“Jesam li nepoštena što sam se postavila prema njima kao prema gostima i što ne želim da se osjećaju kao kod kuće jer ovo nije njihova kuća? Ja ne idem kod njih nenajavljeno i ponašam se kao i kod bilo koga drugog kad dođem u goste”, zaključila je.

Bura na internetu zbog problema sa svekrvom

U raspravu su se uključili mnogi i složili se da svako ko dolazi nenajavljen ne pokazuje poštovanje i empatiju.

“Mi živimo u svekrvinom stanu u ulici pored. Nikad nam se nije nenajavljeno pojavila. Nazove i pita jesmo li slobodni za kafu i da vidi unuku. Kod nje češće odemo, i to najčešće bez najave, jer je to mom mužu normalno – meni ne. Ali njegova familija, njihova pravila… Generalno ignorišemo zvono na vratima jer, ako ne očekujem nekoga, ne otvaram”, kaže jedna osoba.

Komentari su nastavili da se nižu, ali u većini su svi stali na stranu ove žene tvrdeći da neke granice ipak moraju da postoje.

“Koliko god volim svoju porodicu, jednostavno mi nije u redu da se neko ne najavi. Možda sam taj dan loše volje, ne želim se družiti, možda imam isplanirano nešto treće… Jednostavno mi nije u redu”, piše u jednom od komentara.

“Možda je tvoj muž odrastao u takvom okruženju, možda nije shvatio da je to zapravo nepristojno, možda misli da se tako mora. Objasni mu da voliš i poštuješ njegove roditelje, ali da bi i oni morali poštovati vas i najaviti dolazak. Tako ćete se svi zajedno ugodnije osjećati i radovati se zajedničkom druženju”, poručila je jedna od korisnica Redita.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE