(Ne)aktivne žene u bh. politici: One zarađuju stotine hiljada KM, uglavnom šute ili skaču kad im Baja kaže

Agencija za ravnopravnost spolova BiH je nedavno objavila informaciju da se naša zemlja nalazi na 170. mjestu na svjetskom nivou po učešču žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Ova informacija ukazuje sasvim sigurno na nedovoljno učešće žena u bh. političkom životu, ali ovaj put se nećemo osvrnuti na broj žena, nego na one koje su već aktivne, te na kvalitet njihovog rada.
Najodgovorniju poziciju obnaša Željka Cvijanović, aktuelna premijerka Republike Srpske i kandidatkinja za srpskog člana Predsjedništva BiH. Zli jezici kažu da joj je najveći uspjeh u premijerskom mandatu upošljavanje sina u „Elektroprijenosu BiH“, iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mjesto. Uspjela je Cvijanovićka uposliti sina u kompaniju koja je u vlaništvu „nemoguće misije i nemoguće zemlje“, iste one na čije čelo želi doći nakon izbora 12. oktobra.

Isti ti zli jezici tvrde da je Cvijanovićka marioneta u rukama stranačkog joj lidera, Milorada Dodika. Izuzetno ambiciozna Cvijanovićka teži napretku u karijeri, pa želi premijersku poziciju koja sa sobom nosi i mjesečnu platu od 4.000 KM zamijeniti sa onom predsjedničkom od nešto više od 5.000 KM.

Dušanka Majkić
Dušanka Majkić

Skoknut ćemo sa Vlade Republike Srpske na Parlament BiH, ali ćemo se na početku zadržati na SNSD-ovom udarnom dvojcu, Dušanki Majkić i Milici Marković.

„Posebno me obradovala činjenica da se gospođa Majkić, koja je u 54. godini ‘završila’ fakultet, koja ne govori nijedan strani jezik i koja je prvi put u životu 2005. godine dobila pasoš, upušta u analizu vanjske politike naše zemlje“, izjavio je svojevremeno nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj kada je pročitao osvrt Dušanke Majkić na sastav Vijeća ministara BiH.

Majkićka je 2004. godine kao „studentica“ dospjela do Predstavničkog doma PSBiH, ne na osnovu dobijenih glasova nego kao zamjena za Nikolu Kragulja. Tada ju je baš krenulo u životu, pa je dvije godine kasnije i diplomirala na Fakultetu poslovne ekonomije u Banja Luci, a 2010. godine je po prvi put zahvaljujući dobijenim glasovima ponovo ušla u PD PSBiH.

Želi Majkićka novi mandat u Parlamentu BiH, a u aktuelnom je uspjela povećati ušteđevinu sa 66.000 KM na 186.846 KM! S obzirom na mjesečnu platu koja je veća od 7.000 KM, ne računajući različite bonuse, ne čudi rast ušteđevine Dodikove miljenice.

Dejan Majkić, sin Dušanke Majkić, je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine imenovan za pomoćnika direktora Poreske uprave RS-a. Njen drugi sin Ognjen također radi u Poreskoj upravi RS-a.

Njena kolegica Milica Marković je počesto mijenjala stranačke dresove, da bi se skrasila u SNSD-u, u čijem je dresu osvojila dva mandata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je u protekle četiri godine primala mjesečno nešto više od 6.000 KM. Posjeduje stan u Bijeljini, ali je zbog tog stana u toku sudski postupak. Naime, Osnovno javno tužilaštvo u Banja Luci optužilo je Mirka Nožicu, Dušana Ilića i Neđu Đokića da su protuzakonito omogućili Milici Marković da dođe do stana u Bijeljini.

Milica Marković
Milica Marković

Pomenimo i da je ovo tijelo ubjedljivo posljednje po broju usvojenih zakona u odnosu na paralelna tijela u susjednim državama. Taj je nerad lijepo naplatila i zastupnica SDP-a Nermina Ćemalović. Ona je samo u prva tri mjeseca ove godine zaradila 21.151 KM!

Pored osnovne mjesečne plate od 4.665 KM, mjesečno je po osnovu toplog obroka dobijala 126 KM, zatim za odvojeni život od 273 do 300 KM, kao paušal dobijala je 713 KM, a kao naknadu za posjetu porodici mjesečno je inkasirala po 1.267,12 KM. Naknada za posjetu porodici se isplaćuje onima koji žive 80 i više kilometara dalje od Sarajeva. Ona je jedna od parlamentaraca koji ne poznaju strane jezike.

Aleksandra Pandurević
Aleksandra Pandurević

„U ovom momentu kroz prozor gledam jedan natpis ‘Rame uz rame protiv fašizma’. Znači, tim je sve rečeno, da su ovi protesti prvenstveno protiv nas iz Republike Srpske“, izjava je koja je proslavila Aleksandru Pandurević, zastupnicu SDS-a u PS Parlamenta BiH, tokom „talačke krize“ u junu 2013. godine. Proslavila ju je u punom smislu te riječi, s obzirom da je bila poprilično anonimna za širu javnost. Za nju je autoru ovog teksta jedan njen stranački kolega rekao da „nema podršku ni u svojoj mjesnoj zajednici“, a ona je nakon osvojena 2.843 glasa sa kompenzacijske liste dospjela u poslaničke klupe.

Nastavljamo skakutati po državnim institucijama. Zvaničnice koje smo preskočili ne znači da nude manje materijala za isticanje, već samo želimo da uštedimo prostor.

Dolazimo do Parlamenta FBiH i meni jedne od najomiljenijih političarki/pjevačica. Ne zahvaljujući naklonosti glasača, nego naklonosti stranačkih lidera, Alma Čardžić upravo završava drugi mandat u Parlamentu FBiH. Na prethodnim izborima je osvojila 2.435 glasova, ali je ipak pronašla mjesto u Parlamentu FBiH. Okušala se Alma i na prošlim općinskim izborima. Željela je postati načelnica sarajevske Općine Novi Grad, ali je sa 666 osvojenih glasova to ostala pusta želja.

Alma Čardžić
Alma Čardžić

Poslanica Narodne stranke Radom za boljitak i nije baš sklona učešću u raspravama, pokretanju inicijativa ili predlaganju amandmana. Međutim, prema njenim riječima, to ne znači da nije zaslužila svoju platu, a prosječna plata poslanika u Parlamentu FBiH je 2.865 KM. Uz ovu cifru dodajte paušal od 630 KM, te topli obrok. Tako dolazimo do okvirne cifre od 360.000 KM zarađenih u proteklih osam godina.

U Domu narodu Parlamenta FBiH je u protekle četiri godine sjedila Ivić Janja, poslanica SDP-a. Janja je uspjela u četiri godine da ne postavi nijedno poslaničko pitanje, pokrene inicijativu, podnese amandman, predloži zakon ili diskutuje o nekoj o predloženih tačaka dnevnog reda. Taj luksuz joj je omogućio 3.071 glas za zastupnicu u Skupštini ZDK, odakle je i imenovana za Dom naroda.

Nule na svom kontu je, primjera radi, u 2013. godini čvrsto čuvala i Željka Bošnjak iz SDP-a. Ranije pomenuta Alma Čardžić je imala dvije inicijative. Kada je Dom naroda u pitanju, nule je sačuvala i Mukadesa Anadolac, Zora Dujmović, Mirjana Malić, Daliborka Milović, Edina Papo i Hanka Vajzović.

Ovaj kratki presjek nema cilj da ukaže na nesposobnost ili tendencije ka zloupotrebi položaja od strane žena u cjelini, te da ukaže na razlike između žena i muškaraca u politici. Naprotiv, ima cilj da ukaže da ne postoje razlike između žena u bh. političkom životu i njihovih kolega muškaraca. I jedni i drugi su jednako neefikasni kada je dobrobit zajednice koju predstavljaju, a jednako efikasni kada je pribavljanje vlastite koristi u pitanju.

(Nedim Pobrić / Source.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.