― Marketing ―

Ne zaboravite pomjeriti kazaljke na satu: Pripremite se za ljetno računanje vremena

- Marketing -

Pomjeranje kazaljki na satu dešava se dva puta godišnje – posljednjeg vikenda u martu prelazimo na ljetno računanje vremena, dok posljednjeg vikenda u oktobru počinje zimsko računanje vremena.

Ljetno računanje vremena 2023. godine počinje u nedjelju, 26. marta. Tada ćemo, u noći između subote, 25. marta, i nedjelje, 26. marta, kazaljke pomjeriti za jedan sat unaprijed, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći ćemo spavati sat vremena manje, ali će dan biti duži.

- Marketing -

Zahvaljujući pametnim telefonima, računarima i ostalim uređajima povezanim na internet – to se često završava automatski.

Kako je sveti mjesec kod muslimana, ramazan, počeo već  u četvrtak, 23. marta, mnoge je zanimalo kako će pomjeranje kazaljki utjecati na vrijeme sehura i iftara.

Kako navodi ramazanska vaktija (kalendar) Islamske zajednice BiH, za Sarajevo, početak posta će u subotu ujutro biti u 3.58h, dok će subotnji akšam, te samim tim i iftar biti u 18.10h.

S druge strane, u nedjelju – nakon pomjeranja kazaljki, početak posta će biti u 4.56h. Također, u nedjelju će, pak, iftar biti u 19.11h.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...