Ne perete novu odjeću prije nošenja? Posljedice mogu biti ozbiljne

Iako sigurno jedva čekate odmah obući novu majicu ili traperice nakon kupovine, radije se strpite te obavezno operite odjeću prije nošenja.

Stručnjaci upozoravaju kako nošenje nove odjeće prije pranja može dovesti do ozbiljnih problema s kožom od kojih neki mogu postati i hronični. Kada odjeću tek kupite u dućanu, možda vam izgleda čisto i spremno za nošenje, ali zapravo bi mogla biti štetna za vaše zdravlje zbog toksina koji se nalaze u njoj.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Lee W. Johnson, osnivač firme za mušku odjeću Old Bull Lee, objašnjava kako se većina tvornica za proizvodnju odjeće nalazi u urbanim industrijskim područjima gdje je zrak u većini slučajeva vrlo upitne kvalitete.

Štetne hemikalije

”Mnogo industrijskih zagađivača leti u zraku i mogu se taložiti na odjeći prilikom proizvodnje. Odjeća koju kupujete možda izgleda čisto. Ali, na njoj se može nalaziti mnogo nevidljivih tvari koje su itekako štetne za vaše zdravlje”, upozorava. Neke od tih štetnih hemikalija su olovo, formaldehid i kancerogene sintetičke boje.

Dermatologinja Azadeh Shirazi također poziva potrošače na oprez s kinolinom, štetnom hemikalijom koja se u visokim koncentracijama često nalazi u poliesteru, a može uzrokovati alergijski dermatitis te je povezana s povećanim rizikom od karcinoma.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Doktorica Loretta Ciraldo u svojoj ordinaciji često viđa pacijente s alergijskim kontaktnim dermatitisom koji se pojavljuje u obliku crvenog osipa praćenog svrbežom. Uzrokovan je upravo izravnim kontaktom s određenom tvari. Ističe kako znojenje i trenje koje nastaje nošenjem uske odjeće, kao što je naprimjer odjeća za vježbanje, mogu doprinijeti oslobađanju tvari koje izazivaju kožne alergije.

”Takve tvari se skidaju vodom. Na isti način na koji se skidaju u perilici rublja, također se skidaju pod djelovanjem znoja našeg tijela”, upozorava. Dodaje kako upravo pranje nove odjeće prije nošenja sprječava ovu pojavu.

Strujanje zraka

Problem je što takve tvari nisu vidljive, tako da nećete nužno primijetiti da su s odjeće prešle na vašu kožu. Osim osipa praćenog svrbežom, simptomi ponekad mogu biti samo svrbež bez osipa i obrnuto. Shirazi dodaje kako se alergijski kontaktni dermatitis može pojaviti i u obliku hiperpigmentacije. Najčešće ga kod pacijenata viđa na području pazuha, prepona, pojasa ili ispod grudi.

”Dio odjeće se može čvrsto prilijepiti između kožnih nabora. Tada nema strujanja zraka između kože i odjeće, zbog čega hemikalije postaju još reaktivnije u dodiru s kožom”, upozorava.

Dodaje da se reakcija na toksine iz odjeće ne mora odmah pojaviti. Često se događa odgođena reakcija koja se ne vidi prvi dan, nego nekoliko dana kasnije i može trajati sedmicama.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...