Povezano

Ne ide se samo u Njemačku: U Sloveniji izdato 16.198 radnih dozvola za radnike iz BiH

U prvih deset mjeseci 2021. godine u Sloveniji je izdato 16.198 radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine.

To je za 48,7 posto više nego u odnosu na prethodnu godinu kada su mnogi radnici iz BiH zbog pandemije Covid-19 bili bez posla ili su poslati kućama da čekaju kraj pandemije.

- Marketing -

Također, to je i za 0,66 posto više od ukupnog posredovanja u 2018. godini koja je do sada bila godina sa najviše ostvarenih posredovanja u zapošljavanju, saopćeno je iz Agencije za zapošljavanje BiH.

Razlozi za ove brojeve su nastavak ekonomskog rasta koji je bio prekinut početkom pandemije i zatvaranjem država (lockdown). Slovenija danas ima 10.830 (13,98 posto) nezaposlenih osoba manje nego na početku pandemije.

Međutim, početkom ove godine situacija nije bila obećavajuća jer je Slovenija imala 14.015 (18,09 posto) nezaposlenih osoba više nego na početku pandemije i najoptimističnije procjene nisu uključivale ovakav trend zapošljavanja strane radne snage.

Bez obzira na loše pokazatelje na tržištu rada Slovenije, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je tokom 2020. godine ostala posvećena našim radnicima u Sloveniji i implementaciji sporazuma o zapošljavanju.

  • Prvo smo bili zaokupljeni informisanjem radnika koji su ostali bez posla da ostvare svoja prava po osnovu nezaposlenosti i prestanka radnog odnosa. Osnovna vodilja je bila da svi radnici imaju ekonomsku sigurnost tokom perioda lockdowna, te da imaju osnovne informacije vezane za zdravstvenu i epidemiološku situaciju. Čim se ekonomska situacija počela popravljati preduzeli smo korake u cilju vraćanja naših radnika na radna mjesta i poslove koje su imali prije pandemije. Posredovanja u 2020. godini posebno je bilo otežano zbog slabe prohodnosti granica i otežanog kretanja radne snage. Rezultati naših aktivnosti vidljivi su u ovoj godini kada smo uspjeli da ostvarimo do sada najveći broj posredovanja”, saopćeno je iz Agencije.

Paralelno sa ovim aktivnostima u 2021. godini, u okviru projekta istraživanja tržišta rada, Agencija je uradila analizu dobivenih oglasa i traženih radnih mjesta.

Analiza je pokazala da su najtraženija zanimanja za strane radnike u Sloveniji zanimanja varioca, vozača, zidara, elektroinstalatera, tesara, pomoćnog građevinskog radnika, radnika u proizvodnji, bravara, električara, fasadera…

Analiza je dodatno pomogla u struktuiranju dobijenih oglasa i praćenju kretanja radne snage između dvije države.

- Marketing -

Najnovije

Popularno