11.4 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Navodni ekspert za sigurnost Dževad Galijašević umiruje Srbiju: “Nema ništa od velike Bosne i Hercegovine, ali treba biti oprezan!”Varalica iz Moševca Dževad Galijašević, samozvani politički analitičar i ekspert za sigurnost, gostovao je u jutarnjem programu TV Pink i kazao kako bi bilo dobro da gospodinu Palmeru i američkom ambasadoru u Sarajevu Ericu Nelsonu neko objasni da Hillari Clinton nije izabrana za predsjednicu Amerike, da Bill Clinton nema političke pozicije i da neka obećanja koja su Amerikanci dali Aliji Izetbegoviću 1995. godine, već odavno ne važe.

Navodni ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević, prokomentirao je za TV Pink izjavu Matthew Palmera da SAD podržava veliku BiH. Mada je iz šireg konteksta potpuno jasno da Palmer pod “velikom BiH” ne podrazumijeva teritorijalno proširenje BiH, jer je već u drugoj rečenici izričito naglasio da se Amerika protivi promjeni međudržavnih granica na Balkanu, mediji u Srbiji već danima analiziraju “skriveni smisao” Palmerove poruke. Većina srpskih analitičara smatra kako je Palmer ciljao na spajanje BiH i Sandžaka!

U raspravu se uključio i politički analitičar na platnom spisku Milorada Dodiaka, ekspert širokog spektra, Dževad Galijašević, koji smatra da je riječ o diplomatskoj akcija “ispipavanja pulsa na određenom terenu, ali bez odgovornosti”.

-Puštate neke neformalne ideje, ne snosite nikakvu odgovornost jer istovremeno sumnjate u postojanje vlastitog autoriteta, kazao je Galijašević za TV Pink.

Galijašević kaže da EU više nije tako privlačno mjesto i da njemačka ekonomija i finansije više nisu na nivou jedne supersile sposobne da obogati, a ne samo da integriše region. Sloboda putovanja i sve one priče i fraze o velikoj mirovnoj operaciji i ujedinjenju megadržave – to više ne izgleda tako u ovoj pandemiji.

-Svako se brine o sebi i ima svoje probleme, kaže Galijašević, te u tom smislu preporučuje da se Sarajevu pošalje poruka kako je prošlo vrijeme Billa Clintona i da su američka obećanja odavno prestala da važe.

-EU želi stabilnost na svojim granicama, Srbija i Hrvatska idu dalje – one se brinu o svojim problemima i ne vidim ozbiljnije debate ni u Beogradu ni u Zagrebu oko ovih non-papera, kaže Galijašević, koji je usput zakačio lidera SDA, Bakira Izetbegovića, nazvavši ga ratno-huškačkim političarom.

Galijašević kaže da je prvi cilj diplomatske akcije doći do priznanja Kosova. Drugi cilj je pokrenuti proces revizije Dejtonskog sporazuma na štetu Republike Srpske u pravcu unitarizacije. To potvrđuje i ono što je američki ambasador Eric Nelson napisao na svom blogu, prije dva dana, nazivajući Dejtonski sporazum retrogradnim.

Galijašević smtra da ni SAD i EU nemaju jake adute i da ne mogu realizirati ove ideje.

-Republika Srpska ima politiku koju formuliše u okviru svojih institucija – Narodne Skupštine, Vlade i preko predsjednika Republike Srpske. Tu politiku sprovodi član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, kaže Galijašević koji međutim primjećuje da na “zajedničkom nivou postoji ozbiljan kapacitet vlasti koji su stvorili visoki predstavnici”.

-Vlast u Sarajevu ne sprovodi nacionalnu politiku, niti stavove institucija Republike Srpske. U Sarajevu, u ovom momentu, ni predsjednik Dodik ni predsjednica Cvijanović ne mogu uticati na to šta će raditi supruga Mirka Šarovića u Narodnoj banci, šta će raditi pripadnik PDP-a Trifko Buha kao zamenik Osmana Mehmedovića Osmice u Obavještajnoj službi, šta će raditi Simeunovićka u Visokom sudskom tužilačkom savetu ili šta će raditi tri strane sudije u Ustavnom sudu, šta će raditi Tužilaštvo ili sud, kazao je Galijašević, tvrderći da se u preko 50 državnih agencija u Sarajevu zadržani partneri Bakira Izetbegovića u vidu kadrova SDS i PDP.

-Na te ljude ni nacionalna politika Republike Srpske ni institucije RS nemaju nikakav uticaj. Oni ne učestvuju u sprovođenju politike koja se formuliše u Banja Luci, tvrdi Galijašević.

-To je ključni adut – nejedinstvo u sferi institucija i sprovođenja nacionalne politike, koje traje od 2015, a ne od juče. Borba će se voditi i u institucijama Republike Srpske, uz korišćenje ovih ljudi koji razaraju zajedničku politiku koja se formuliše u Banja Luci”.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO