Povezano

Naučnici otkrili koji su to najgori bolovi: Na listi nema porođaja


Nijedan bol nije ugodan, no ima onih koji po jačini neugodnosti definitivno prednjače naspram drugih. Ipak, možda ćete se iznenaditi da u spisku najjačih bolova koje čovjek može osjetiti nema porođaja.

- Marketing -

Britanski naučnici iz Nacionalne zdravstvene službe tvrde da postoji lista najgorih bolova koje neko može doživjeti. Iako ženama, vjerovatno, na um prvo padne porođaj, to nije slučaj ovoga puta.

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je čvrsta stuktura koja nastaje sedimentacijom određenih materija u mokraći. Stvara se kada je premašen proizvod rastvorljivosti i proizvod stvaranja kristal karakterističan za materiju ponaosob. Može biti formiran – odnosno kamen vidiljiv golim okom, a u slučaju kada to nije, znači da je riječ o “pijesku” koji se može vidjeti tek laboratorijskim pregledom mokraće.

Migrena

Migrena je funkcijska vaskularna paroksizmalna glavobolja koja se javlja periodično i obično kada zahvata polovinu glave govorimo o hemikraniji. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Prije napada često se javlja aura (signal prije pravog napade migrene).

Čir na želucu

Bol je uglavnom ravnomjeran i tup, a zna biti poprilično nepodnošljiv. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana pa do nekoliko sedmica. Kod čira na dvanaestopalačnom crijevu javlja se par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na želucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane.

Fibromijalgija

Karakteristika ovog hroničnog poremećaja od kojeg boluje 4 posto populacije je široko rasprostranjen mišićno-skeletni bol praćen umorom, poremećajem sna, pamćenja i promjenama raspoloženja. Naučnici vjeruju da fibromijalgija pojačava intenzitet bola tako što utječe na način na koji vaš mozak obrađuje signale bola. Simptomi ponekad počinju poslije fizičke traume, operacija, infekcije ili značajnog psihološkog stresa. Ona smanjuje radnu sposobnost i bitno utječe na kvalitet života i raspoloženje.

- Marketing -

Najnovije

Popularno