Nastupila jesen: Meteorolozi najavljuju Miholjsko ljeto, ali i poplave i klizišta

0

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas je nastupila jesen, dok je istovremeno za stanovnike južne polulopte nastupilo proljeće.

Prvi dan kalendarske jeseni bio je pretežno oblačan. U većem dijelu zemlje je registrovana kiša.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Temperature zraka u 14 sati (°C): Bjelašnica 11; Trebinje 14; Ivan Sedlo 17; Banja Luka i Livno 20; Neum, Prijedor, Sarajevo i Široki Brijeg 21; Grude, Mostar, Sanski Most i Stolac 22; Bugojno, Jajce, Srebrenica i Zvornik 23; Drvar i Gradačac 24; Bijeljina, Brčko i Zenica 25; Bihać, Doboj i Tuzla 26°C.

Prognoza za jesen

Ovogodišnja jesen će, prema najavama, biti topla sa odstupanjem temperature od jedan stepen.

Očekuju se dvadesetak dana sa maksimalnom temperaturom od 25 stepeni. Početkom oktobra predviđa se period suhog vremena, takozvano Miholjsko ljeto.

Prema najavama meteorološkog servisa AccuWeather, koje je objavio još u augustu, za Balkan se tokom jeseni predviđa slično vrijeme kao i tokom ljetnjih mjeseci.

Međutim, fronte koje donose kišu će se sporo premještati i to bi moglo izazvati poplave i klizišta na Balkanu, upozorava Accuweather u prognozi za oktobar i novembar.

Prodor hladnog vjetra iz Rumunije i Mađarske donijeti će obiliniji snijeg u kasnu jesen.

U većem dijelu Evrope očekuju se natprosječne temperature, ali će se istočna Evropa suočiti s oštrim prelazom iz jeseni u zimu, najavljuju iu Accuaweathera.