Nasmijana lica

Za kakanj-x piše: Emerin Ahmetašević, urednik portala.

Tačno je sedmica od kako su održani Opći izbori 2014… Opet narod nezadovoljan, kažu pobijedila SDA, ubjedljivo…a narod nezadovoljan. U Kaknju glasalo preko 58% birača. Narod treba biti nezadovoljan na onih 42% koji nisu glasali kako bi nešto promijenili, a ne na one koji su izabrani. Počele se voditi ozbiljne priče i pregovori ko će s kim koalirati, SDA govori da bi opasan potez bio da se u formiranje vlasti ide bez nje kao pobjednika. Nije da ih branim al’ upravu su. Ovim činom bi ostale političke stranke i partije srušile izbor i volju naroda. Narod je glasao: SDA, DF i SBB. Tu nema priče.
Ozbiljni su oni, a unazad mjesec dana su bili veseli, razdragani i nasmijani. Idem tako kroz grad s jednim drugom pa mi sve nešto lijepo. Gdje god pogledam sve neka lijepa ušminkana i nasmijana lica. Pa i meni bude ljepše,i ja im se obradujem kad ih vidim, jer vidim da su se oni obradovali što mene vide. Ono što mi je bilo najinteresantnije je to da mi se najviše smiju oni koji nemaju posla, koji su nezaposleni, a oni koji imaju-dobar posao, oni se malo manje smiju…Zašto li? A možda se oni nama ne smiju to što je njima drago što nas vide, možda nam se podsmjehuju? Možda misle „Vidi levata, glasat će za mene i imat ću plati 3 milje maraka, a oni na birou“. Nije dosta nekima dobra, neću reći čija, plata od preko 1.500 i 2.000 maraka, treba još i u Skupštinu i Parlament uletiti.
Vjerujte, ima ih takvi i u Kaknju, DOSTA, a da ne pričamo za BiH gdje se svakakav jad i čemer „kandidovao“ da popuni listu snivajući snove o toploj Skupštinskoj i Parlamentarnoj klupi, ili da bude „zec“. Zašto zec? Pa valja istrčati i izgurati par stotina ili hiljada glasova za nekoga ko je veći prioritet od tebe. Tvoje je da doneseš 1000 glasova stranci, a ti proći nećeš. Živa istina. Moram priznati da su mi falila lica iz kakanjskog SDP-a. Jednostavno nisam znao ko je nasmijan a ko je mrk… Postaviše jedan bilbord u Kaknju koji su brzinom svjetlosti i uklonili, jer je došla direktiva odozgo. Prekršiše oni nakratko odluku SDP-a da će novac od plakata dati onima koji su poplavljeni. Nisam još čuo da se kome u Kaknju od tih plakata pomoglo…

[doptg id=76]

Nakon onih lijepih i nasmijanih lica koja mi i dan danas poprave raspoloženje, npr Bakir Izetbegović koji nam se još uvijek smije u ulici koja je dobila ime po njegovom rahmetli babi. Jučer sam bio u Tešnju… Na toj dionici plakata kao u priči, kao da je izborna kampanja tek počela, najviše je zelenih, naranđastih i plavih, od kandidata za Predsjedništvo iz Sandžaka, bivšeg kako ga proglasiše ministra (ne)sigurnosti koji bi među bošnjacima da bude prvi… On mi čak ni na plakatima nije bio plaho veseo i nasmijam pa kad ga pogledam i ja se nešto zabrinem. Eh da, bio je tu i plakat Sefera Halilovića… I on je bio plaho generalski ozbiljan što je uticalo i na moje raspoloženje da budem ozbiljan. Najsimpatičniji su mi bili Željko Komšić i Emir Suljagić.. na plakati k’o dva jarana, tako da sam i ja iskoristio priliku pa se sa svojim jaranima uslikao baš pored njihovog plakata.
Još jedni izbori dođoše i prođoše. Narod se opet zamjerio međusobno. Sad oni koji su grabljama skidali plakate jedne stranke i njenih kandidata otvoreno govore kako su za iste glasali, koje li ironije…

Možda vam se svidi

Comments are closed.