Povezano

Naše rijeke će sada biti sigurne? Federacija BiH će zabraniti izgradnju malih hidrocentrala do 10 MW

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je Nacrt zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, kojim treba stvoriti zakonske pretpostavke za zabranu izdavanja energetskih dozvola za gradnju malih hidroelektrana instalirane snage do i uključivo 10 MW na cijelom teritoriju Federacije BiH.

  • Nacrt je upućen u javnu raspravu i odlučeno da o njemu treba da daju mišljenja i kantonalne nivoe, prenosi Fena.

Ovaj zakon predložila je Federalna vlada Parlamentu FBiH na odlučivanje po hitnom postupku, ali ga je Zastupnički dom, na sjednici u aprilu ove godine, proceduralno vratio u formu nacrta s obrazloženjem da materija iziskuje javnu raspravu.

- Marketing -

*Time je aktu usporena procedura u odnosu na predloženu iz Vlade, pa je slijedom toga, i Dom naroda je odlučivao o zakonu u formi nacrta te ga na koncu odobrio većinom glasova.

Predloženom dopunom aktualnog Zakona o električnoj eneregiji dodan je član koji definira šta su to “male hidroelektrane (mHE)“. To su “hidroenergetski objekti instalirane snage do i uključivo 10 MW”, što u sadašnjem Zakonu i podzakonskim aktima nije definirano.

Član 78. Zakona dopunjen je odredbom kojom se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane navedene snage na cijelom teritoriju Federacije BiH, čime se onemogućava izdavanje odobrenja za građenje od bilo koje nadležne institucije.

 

(Foto: Ilustracija)

- Marketing -

Najnovije

Popularno