Naša perfekcija je u našoj percepciji

Zašto je ponekad zanimljivije vezivanje kravate muškarcu nego skidanje? Šta to ima u zajedničkom jutru, kada on pomaže da skopčate vašu omiljenu haljinu ili kada vi vežete njegovu kravatu? Da li mi sve tražimo tog istog savršenog muškarca koji će našu stvarnost činiti savršenom? Da li je moguća perfekcija? Itekako. Ključna stvar je percepcija.  Percepcija vodi perfekciji… Nesvjesno sam ponavljala tu rečenicu sasvim tiho, ali dovoljno da me on čuje. Pogledao me je, a ja sam postala svjesna činjenice da je on tu i da moje glasno razmišljanje nema smisla. Nasmiješila sam se dodavši:

-Moj naslov za novu kolumnu.

-A što je za tebe perfekcija, odnosno kakva je tvoja percepcija, mala?  – upitao me je, radoznalo me posmatrajući. Nisam odgovorila. On nikada nije pričao o sebi, bio je tako tajanstven. Pojavljivao se s vremena na vrijeme u mom životu, svaki put ostavljajući me da sjedim u tami, čekajući njega da dođe i upali svijeću. A dolazio je u pravo vrijeme, baš svaki put kada pomislim da bih mogla biti sretna i izvući se od njega, vraćao me je. Nježno, svojom savršenom rukom u svoj savršeni zagrljaj. Njega je bilo nemoguće upoznati u potpunosti. Ponekad bi pričao o tako dubokoumnim stvarima tjerajući me da pomislim da je Dalai Lama, a onda bi čula nešto toliko jednostavno što bi me dovelo do pretpostavke da on uživa u igranju sa mojim umom. Već sam se navikla na njega takvog i nisam pokušala da ga mijenjam. Voljela sam trenutke provedene s njim, potpuno im se prepuštajući. Nisam znala da li sam jedina osoba u njegovom životu i pretvarala sam se kao da je to posve nebitno.

-Najvažnije je da ne brineš oko gluposti. Treća osoba je svakako tu. Bila je prije tebe ili trenutno ili će biti poslije tebe. -rečenica moje prijateljice me vratila u stvarnost trenutka i to je jedina rečenica koju sam čula iz kompletne njene priče tokom doručka u našem malom restoranu iza zgrade.

-Ko si ti? -pogledala sam ga dok se zavaljivao u moju fotelju i pružajući mi ruku da mu dođem u krilo.

-Neko tvoj. Dovoljno? –odgovorio je.

-Gdje budeš kada nisi sa mnom? Gdje si bio prije mene? – odlučila sam da to budu jedina pitanja, jer sam osjećala suze koje će svakog časa postati vidljive. A to nikako nisam željela.

-Hajde da ne pričamo o prošlosti, molim te. –rekao je i privukao me sebi. Nije znao da ne mogu da se skoncentrišem na njega, jer je prošlost tu pored mene. Vukla me je istovremeno na svoju stranu, a ja nisam bila u stanju da pomognem sama sebi. Dani su prolazili, odnos je bio hladan, razgovor dalek a večere koje su nekada bile naš omiljeni dio dana su postale neukusne. Gledao me dok se udaljavam ali i dalje ništa nije činio. Ja sam išla polako, nesigurno. Osvrtala sam se svaki trenutak, sa nadom da će me opet pozvati sebi, ali ništa. Put je bio dug i neosvijetljen, ali sam znala da moram koračati. Opet je nestao, ja sam ostala na početku. Nisam bila uplašena, nije mi prvi put. Znam da će me on čekati opet na kraju i osvijetliti još jedno moje putovanje ka njemu.

-Šta ako je to moj život? –upitala sam samu sebe. Možda je on baš takav kakav jeste, savršen i posve moj. Nasmiješila sam se. Kao da sam najedanput spoznala njegovu čar. Nije bilo bitno njegovo ime i njegova prošlost. On je bio dio mene i definicija koja mi najviše odgovara. Još kao dijete u školi dobivala sam najteže zadatke za domaći, odgovarala najnejasnije lektire i imala posve različite hobije od mojih vršnjaka. Kako je svaki čovjek zasebna individua na svijetu, možda je baš on ta ključna razlika mog života od drugih ljudi. Neću se bojati, moj cilj je možda malo dalje od ostalih ali postoji i ja ću ga postići. Danas je divan dan, proljeće je počelo, sve se budi, a ja sam sretna. Sve je savršeno i baš onako kako bi trebalo biti.

Femininity and Grace/F&G

N.H.

Možda vam se svidi

Leave A Reply