Narod nije ničiji privjesak za bilo čiju politiku

Iz Bosne i Hercegovine u svijet je proteklih nekoliko dana odaslana jasna i vrlo loša slika o nama, poljuljan ionako loš imidž države, a o političkom uticaju i da ne govorimo.

U jednom od razgovora koje sam proteklih dana vodio sa različitim strukturama ljudi saznam da su pregovori sa nekoliko investitora koji bi uložili u izgradnju jedne mega tvornice koja bi zapošljavala čak dvije stotine žena sa područja općine Kakanj stopirani zbog trenutne situacije kako u zemlji tako i u Kaknju. Da je informacija zaista tačna saznam u razgovoru sa jednom osobom bliskom općinskoj upravi. Navodno su pregovori bili u poodmakloj fazi. Skontali su ti investitori da ako država ne može sačuvati ono što je njeno, kako će tek sačuvati ono što je tuđe. Helem, Kakanj je grad vrijedan ulaganja, sigurno jedna od prosperitetnijih općina u Federaciji pa zašto ne reći i u državi, ipak je BiH jedna država. Dokaz tome govore i nedavni susreti predstavnika općine Kakanj sa predstavnicima iz Tuzle i Bihaća čiji su načelnici tražili recept za uspješno poslovanje. Ne, nije ironija, istina je.

Sankcionisanje političkih profitera ujedinjuje narod BiH.

Bez obzira na to, narod je i s pravom nezadovoljan. Mahom je to krivica i same države i njenog ustrojstva, pojedinačnih interesa na državnom nivou, političkih stranaka i njihovih elita. Svjesni smo građanskog ustanka i bunta koji je pokrenut u Tuzli te se brzinom svjetlosti proširio na Sarajevo, Zenicu, Bihać, Mostar, Visoko, Kakanj … Proširio se on i u RS, ali definitivno sa drugačijim aspiracijama i ciljevima gdje građani veličaju ratni plijen od 95′ koji im je zagarantovao Dayton. Međutim, iako veličaju to što im je Amerika poklonila tog novembra 95′ u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, ujedinjeni su i sa istim ciljevima kao i demonstranti u Federaciji, a to je da politički kriminal izađe na vidjelo te da se sankcionišu svi politički profiteri.

Izbjegavanje odgovornosti pred narodom

Gledali smo na TV-u zapaljene zgrade Predsjedništva BiH, zgradu Vlade tuzlanskog kantona, sarajevskog kantona, zeničkog … Padale su ostavke, smjenjivale Vlade, prebacivale krivnje s jednih na drugih. Ma vraga prebacivale, niko od vodećih političara nije imao petlje stati pred narod. Jedan kaže kako je ovo državni udar, i kako je šteta što se nisu palili posjedi političko-profiterskih kriminalaca zaboravljajući da ima potpisan ugovor sa onima iz RS-a, dok opet drugi koji je zadužen sa sigurnost države kaže kako nije raspolagao nikakvim informacijama. Čudno je to da ga njegovi novinari nisu upozorili i uputili u te informacije. Treći će opet kazati da su opozicija te da su bili spremni pristati na sve prijedloge naroda te da će taj prijedlog proslijediti ovim gore iznad.

Kakanjci pokazali karakter

Kada se sagleda cjelokupna slika o tome kako su prošli pojedini gradovi u Federaciji, Kakanjci mogu biti ponosni što su na demokratski i krajnje ljudski način pokušali naći zajedničku riječ sa općinskim vlastima iznoseći svoje zahtjeve za bolje sutra ovog društva. Bili su to teški dani za Kakanj, ali neuporedivo teži dani bi došli da se situacija nije odvijala na način na kakav jest. Zajednički razgovori demonstranata i općinskih vlasti će sigurno ovom demokratskom društvu biti ključ uspjeha u budućem dijalogu gdje će građani posredstvom ovog političkog alata biti u mogućnosti izraziti svoje zadovoljstvo ili negodovanje. Ono što će posebno biti zanimljivo pratiti je revizija radnih mjesta kao i način upošljavanja u javni sektor. Ukoliko demonstranti budu uporni, na svjetlo dana će izaći sva stranačka i porodična zapošljavanja kao i brojne malverzacije, stranačka i porodična uplitanja. Ovo se desi kada se politika igra sa narodom, a narod nije ničiji privjesak za bilo čiju politiku.

Možda vam se svidi

Comments are closed.