Narod BiH je prevaren! Ništa od naplate šteta od majskih poplava.

Građani FBiH su prevareni. Neće naplatiti štetu od poplava !?
Majske poplave i velika elementarna nepogoda koja je zadesila stanovništvo Bosne i Hercegovine prouzrokovala je materijalne štete u visini od čak 2 milijarde maraka !! Donacijama iz cijelog svijeta, ponajviše dijaspore iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Švedske i ostalih skandidavskih zemalja, ali i Amerike, stanovništvo se malo oporavila. Ali daleko od toga da je taj oporavak definitivan – piše kakanj-x.

Od majskih katastrofalnih poplava je prošlo više od tri mjeseca, infrastruktura je u katastrofalnom stanju, a građani Federacije BiH se izgleda uzaludno nadaju da će do njih doći informacija o minimalnoj nadoknadi šteta.

Podsjećamo da je ugroženo stanovništvo RS-a već odavno zbrinuto „bonovima“ od po 5000 KM koje mogu iskoristiti u građevinske i druge svrhe. Nedavno su i stanovnici distrikta Brčko na pravi način obezbjeđeni, samo se u Federaciji sve zakomplikovalo.

Zbog čega je to tako? Nesposobna vlast i Vlada kojaje posljednje četiri godine zavila BiH u crno, su očito nesposobne da narod Federacije izvuku iz crnila u koju su ga same zavile.
Podsjećamo da su države međunarodne organizacije i finansijske institucije iz cijelog svijeta obećale Bosni i Hercegovini 809,2 miliona pomoći, uz 41,4 miliona za regionalne potrebe. Ove sume podrazumijevaju, zajedno, bespovratnu pomoć i pozajmice po povoljnim uslovima. Srbija je dobila 115,8 miliona donacije i 879,4 miliona pozjamice, a Bosna 138,5 miliona bespovratno i 670,7 miliona kredita. To je rezultat održane Donatorske konferencije „Obnovimo zajedno“ za stradale u poplavama, kojoj su u Briselu predsjedavali Evropska komisija, Francuska i Slovenija.

Postavlja se pitanje , GDJE SU PARE ? Da li bosanskohercegovačka politika radi po dobrom starom mehanizmu odugovlačenja donošenja odluka (u čemu su neprevaziđeni šampioni) kako bi narod sam prestao da se nada donacijama.

Mnogi građani Bosne i Hercegovine ne vjeruju da će u skorije vrijeme vidjeti korist od novca koji je dobijen na nedavnoj konferenciji u Briselu.
Nezadovoljni su jer misle da država nije uradila dovoljno ni na mjestima gdje novac nije bio potreban.

Da ova informacija bude još tačnija, neslužbeno saznajemo iz Službe civilne zaštite. Prema riječima jednog od uposlenika, malo su vjerovatnoće da građani Federacije uopšte naplate štete.

„Ne vjerujem da će biti isplaćeno bilo šta. Možda jedino onima koji su ostali bez svojih domova i iseljeni iz svojih kuća.“- kazao je uposlenik Centra civilne zaštite.
Ništa čudno, jer dolazi izborna kampanja, i političari će opet da manipulišu narodom. Posjećivati će različita industrijska mjesta, voditi TV i novinarske ekipe da snimaju „svečana puštanja u rad novih dampera vrijednosti 8,4 mil maraka“ koji rade već tri mjeseca, ali bitno je proturiti priču „kako se nešto radi“.

kakanj-x.com

Možda vam se svidi

Comments are closed.