26.7 C
Kakanj
Petak, 18 Juna, 2021

Narandžasta boja u četiri grada u BiH u cilju borbe protiv nasilja nad ženama


vakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, kako bi se skrenula pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.
Osvijetljena je Gradska vijećnica u Sarajevu, Stari most u Mostaru, Banski dvori u Banjoj Luci i Plivski vodopad u Jajcu. prenosi “Avaz“.
U Bosni i Hercegovini, a prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja.
– Ova negativna statistika nas primorava da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu – saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.
Osam sigurnih kuća u BiH
Kako ističu, danas je potrebnije nego ikada ranije spriječiti nasilje jer je od početka pandemije koronavirusa u prvih sedam mjeseci 2020. godine, došlo do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće.
– Uspoređujući brojke od 2019. godine (347 žrtava) i 2020. godine (519 žrtava), u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće porastao je za 50 posto. I broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 47 posto – saopćeno je.
U BiH djeluje ukupno osam sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa smještajnim kapacitetima od ukupno 181 kreveta.
Zaštitne mjere
Na području entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), trenutno postoji pet sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa ukupno 126 kreveta, dok u Republici Srpskoj (RS) djeluju tri sigurne kuće.
U Bosni i Hercegovini nasilje u obitelji regulirano je entitetskim kaznenim zakonima, obiteljskim zakonima i zakonima o zabrani diskriminacije. U oba entiteta postoje i zakoni o zaštiti od nasilja u obitelji koji su do sada mijenjani nekoliko puta.
Prema tim zakonima nakon prijave nasilja, policija određuje zaštitne mjere u roku od 24 sata.
Prema procjeni sudije, ove mjere mogu trajati između 6 i 24 mjeseca. Prema nasilniku moguće je izreći kaznu do sedam godina zatvora.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO