Napuštenoj bebi kod Kučeva ljekari dali ime Jovan, traga se za majkom

0

Mušku beba koja je u utorak ujutru pronađena promrzla u korpi u zaseoku Ponore kod sela Bukovska u blizini Kučeva u Srbiji ljekari su dali ime Jovan. Osoblje požarevačke bolnice, gdje je mališan smješten, tako ga zovu, jer je rođen drugog dana slave Sveti Jovan.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Policija još nije utvrdila identitet majke djeteta, ali prepostavke su da ona nije iz Bukovske i okoline, jer nijedna žena iz tog kraja, pokazala je istraga, nije bila trudna, niti se porodila, navodi “Informer“.

“Policija ide od kuće do kuće i tarži tragove. Iz lokalnog doma zdravlja uzet je spisak svih trudnica kojima je termin za porođaj ovih dana. Takođe, pretpostavlja se da je u pitanju mlada majka koja je krila trunocću, jer je dječak rođen sa 2.600 grama”, kaže izvor upućen u istragu, piše list.

“Dječak je postao naše mezimče, nekako spontano svi ga zovemo Jovan zbog toga što je pronađen drugog dana slave sveti Jovan. Naravno, mi po zakonu ne možemo da mu damo ime, ali u internoj komunikaciji tako ga zovemo. U utorak su mu urađene sve analize, koje pokazuju da je apsolutno zdrav. Svi brinemo o njemu, dobio je sve vakcine, jer je očigledno rođen van porodilišta. Koliko će ostati u bolnici, ne znamo, to ćemo se dogovoriti sa Centrom za socijalni rad u Kučevu koji ga je posjetio već prvog dana kad je nađen”, rekao je direktor Opšte bolnice u Požarevcu Danko Nikolić.

Ostavljeno novorođenče pronašli su mještani, sin i otac, Bratislav i Brane Žurkić, a jedan od njih je rekao je da su odmah po saznanju kontaktirali policiju i Dom zdravlja Kučevo.

“Blizu moje kuće je ostavljena beba, pored puta u korpi. Nisam čuo plač, izgledalo je kao da je ostavljeno neko smeće, pa smo otišli da proverimo šta je u pitanju i videli smo bebu u korpi. Bila je uvijena u ćebe i videlo se da dete daje znake života. Nemam pojma ko bi mogao tu ostaviti bebu. Naravno da sam se šokirao i uplašio kad sam vidio da je beba ostavljena, ko ne bi?”, ispričao je Žurkić i dodao: Rekao sam hvala bogu što je živa!”

Korpu, ni ne sluteći da je unutra novorođenče, vidjela je prije svih mještanka Violeta Paunović.

“Vozila sam decu u školu oko sedam ujutru i vidjela sam korpu pored puta sa plavim ćebetom, ne znajući da je tu beba… Ljudi čija je kuća u blizini su prijavili policiji. Meni ni na kraj pameti nije bilo da je neko ostavio dete. Kad sam kasnije saznala da je beba, pokajala sam se što nisam zaustavila auto da pogledam”, rekla je Paunovićeva koja je dala izjavu i u policiji.

Vlasta Milić, tehničar Doma zdravlja Kučevo, koji živi u blizini, čim je čuo za slučaj krenuo je na lice mjesta.