Naplavine I loša regulacija korita Bosne uzrok poplavama

Mještani MZ Povezice već duži niz godina trpe I intervenišu na pravovremenom izvođenju radova na sanaciji korita nakon glavnih radova na sanaciji desne obale rijeke Bosne. Naime ti zahvati otežavaju protok vode I povećavaju nivo vode što stvara opasnost od povećanja nivoa rijeke Bosne a što se I pokazalo predhodnih poplava. Slične probleme imaju I mještanu u MZ Doboj I Donji Kakanj. !!!

Radove na izgradnji desne obale rijeke Bosne finansira Agencija za vodno područje sliva rijeke Save, koji prije početka radova nisu uradili studiju o negativnim posljedicama koje izgradnja desne obale rijeke Bosne može prouzrokovati. Održan je sastanak sa predstavnicima općine Kakanj radi upoznavanja sa stanjem koje je zadesilo ovu MZ, a tiče se I naplavina I povećanog nivoa rijeke Bosne uzrokovanog majskim poplavama.

IMG_2035
Jasminko Omić

“Dešava nam se taj problem da se gradi samo jedna utvrda na desnoj strain obale Bosne. Poslije radova se stvara nasip I diže nivo Bosne što direktno utiče na protok Bosne koja će plaviti lijevu stranu. Bio sam prisutan kada su članovi Agencije obilazili ova područja I dobili smo obećanje kako će se raditi na sanaciji nastalih problema. Također I načelnik nam je dao ohrabrenje kako će se u narednom period riješiti naši dugogodišnji problem. ” – kazao je predsjednik MZ Povezice Jasminko Omić.

Činjenica je da nakon izvođenja glavnih radova ostaje dosta materijala koji sam po sebi uzrokuje povećan nivo rijeke Bosne. Predsjednici MZ Povezice I Donji Kakanj dijele mišljenje da su I naplavine djelimično uzrok poplava.

“Sigurno da je jedan od razloga učestalih poplava I talog riječnih nanosa, naplavina koje se ne uklanjaju pravovremeno. Zbog toga svake godine dolazi do poplava jer se nivo Bosne diže. Prema mom mišljenju taj šljunak je idealan za građevinske firme koji ga mogu iskoristiti, a uz to I očistiti korita. Ovako, poplave zauzimaju sve više površina”- kazao je Idriz Čizmić predsjednik MZ Donji Kakanj.

IMG_2039
Idriz Čizmić

Agencija za vodno područje rijeke Save u čijoj nadležnosti je uređenje obala pokrenula je, na traženje Općine Kakanj, aktivnosti kako bi se prije nekoliko godina započeti posao uređenja lijeve obale rijeke Bosne, od Mosta mladih do tzv. Cementarskog mosta, doveo do kraja. Za prvu fazu radova koja će značiti uređenje obaloutvrde i izgradnju šetnice, počevši od Mosta mladih pa dalje nizvodno, izdvojeno je 90.000 KM. Lijeva obala rijeke Bosne je trenutno u katastrofalnom stanju.

“Ovdje je leglo zmija, neprohodno je. Prije nekoliko godina se gradila kamena utvrda duž cijele obale od gradskih mostova do Cementarskog mosta. Ali se tu stalo I sada imamo ono što nam nikako ne odgovara. Dobra je stvar što će se raditi I ova strana ali sam mišljenja da se trebalo raditi paralelno” – dodaje Omić.

Poplavama je stradao prilaz gradskim mostovima kojeg najviše koriste djeca na putu do škola. Svakom poplavom je ovaj prilaz onemogućen. Prema Omićevim riječima, projekat za riješenje ovog problema postoji.

IMG_2057“Jedno od prvih mjesta koje poplavi je dio ispod mostova Mladih I Šehida. Imamo tu veliki problem jer je I na tom dijelu Bosna plitka zbog materijala ostalog od rušenja starih mostova, ali I od lokalnih privrednika zbog kojih je nivo ceste dosta niži nego što bi trebao biti”-završava Omić koji kaže kako je općina Kakanj iznijela prijedlog rješavanja ovog dijela kojeg najviše koriste školarci koji su za vrijeme poplava prinuđeni ići preko autobuske stanice.

Povezice su samo jedna od mjesnih zajednica u Kaknju za koje se smatra da najviše stradaju svakom novom poplavom. Jedan od razloga su svakako naplavine koje stvaraju velike problem mještanima MZ Doboj I Donji Kakanj.

IMG_2032Kaknju je odobreno i 75.000 KM u svrhu čišćenja naplavina u koritu rijeke Bosne na području naselja Doboj i Karaulsko Polje, te na ušću Zgošće. Prema riječima Idriza Čizmića, to su nedovoljna sredstva.

“To su jako mala sredstva kada uzmemo u obzir da se u Agenciju sliju ogromna sredstva. Cifra od 75.000 KM za sanaciju naplavina za ova tri mjesta je ravna nuli” – konstatuje Čizmić.

Prema informacijama iz općine Kakanj, odobrena su određena nedostatna sredstva za realizaciju ovih projekata, ali sun a zahtjev općine ona uvećana. Projekat izgradnje lijeve obale rijeke Bosne je uvršten u trogodišnji plan Agencije što znači da će svake godine biti odobravana nova sredstava za uređenje jednog po jednog dijela obaloutvrde na lijevoj obali rijeke Bosne. Također uskoro bi trebalo I radovi na produbljivanju rijeke Bosne, odnosno uklanjanje nasipa kao posljedice majskih poplava.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.