― Marketing ―

Napad na Ukrajinu vratit će rusku ekonomiju 30 godina unazad

- Marketing -

Rat Vladimira Putina protiv Ukrajine i globalni odgovor koji je uslijedio vratit će rusku ekonomiju za najmanje 30 godina unazad- blizu vremena starog Sovjetskog Saveza – i smanjiti životni standard u Rusiji za najmanje sljedećih pet godina, tvrde ekonomisti, investitori i diplomate.

Opsežne zapadne sankcije osmišljene su kako bi nanijele maksimalnu bol ekonomiji zemlje protjerivanjem s globalnih tržišta i zamrzavanjem imovine širom svijeta.

Od trenutka kada su stupile na snagu prije tri sedmice, sankcije su otvorile novo poglavlje u ekonomskoj istoriji Rusije.

- Marketing -

Njen finansijski sistem i valuta urušavaju se na više frontova, prisiljavajući Kremlj da zatvori berzu i vještački podupire rublju unutar svojih granica.

Praktično preko noći, 40-godišnji napor zemlje da izgradi prosperitetnu tržišnu ekonomiju koji je započeo pod bivšim čelnikom Mihailom Gorbačovim propao je – još jedna žrtva u brutalnoj agresiji predsjednika Putina na Ukrajinu.

Značajne ekonomske i društvene reforme koje potječu iz 1980-ih dale su Sovjetskom Savezu prvi okus američkih proizvoda.

No, decenije rada na integraciji ekonomije u Evropu završile su u proteklih nekoliko sedmica, jer su mnoge firme napustile rusko tržište, a Sjedinjene Države i Evropska unija umanjile su trgovinu i turizam s Rusijom.

Konkretno, dvije sankcije izazvale su najveći haos. Prva je izbacivanje najvećih ruskih banaka iz globalne platne mreže poznate kao SWIFT, što im je jako otežalo obradu inostranih transakcija.

Druga mjera zamrznula je stotine milijardi eura koje drži u rezervi Ruska centralna banka. Bez rezervnih fondova za jačanje rublje, Kremlj vrlo malo može učiniti kako bi spriječio kolaps valute.

U međuvremenu, Sjedinjene Države i Britanija također zaustavljaju uvoz ruske nafte i plina, SAD je uveo kontrolu izvoza visokotehnološke opreme i luksuzne robe, a sve veći broj zemalja zabranjuje ruske brodove u svojim lukama.

  • Problem koji sada imate je da smo u osnovi u spirali u kojoj ne znamo koliko je nerealiziranih gubitaka preostalo za ostvarenje – rekao je Maximillian Hess, stručnjak za centralnu Aziju u programu Euroazija na neprofitnom Institutu za istraživanje vanjske politike.
  • Dakle, još uvijek ne možemo isključiti da bi rublja mogla propasti – naglasio je.

Mnoge strane kompanije napustile su Rusiju i teško je predvidjeti da bi se mogle uskoro vratiti.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...