Nakon stravične nesreće: Svjetski lideri upućuju saučešće zbog pogibije Raisija

Lideri više zemalja uputili su saučešće iranskom narodu povodom pogibije predsjednika te zemlje Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Indije Narendra Modi uputio je saučešće povodom pogibije Raisija, navodeći da je Indija uz Iran u ovim teškim trenucima.

“Duboko sam ožalošćen i potresen tragičnom smrću predsednika Irana”, naveo je Modi na mreži X.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel izrazio je u ime EU najdublje saučešće povodom pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahijana.

“Naše misli su usmjerene na porodice”, napisao je Michel na platformi “X”.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti, prenosi Reuters.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro u objavi na mreži X izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao “izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele”.

Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo, već da je on bio i pravi prijatelj Bjelorusije.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izrazio je saučešće povodom pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amirabdolahijana.

Fidan je napomenuo da su predstavnici Turske od trenutka kada su čuli za jučerašnju helikoptersku nesreću bili u kontaktu sa iranskim vlastima i mobilisali sva sredstva da pomognu u spasilačkim naporima.

“Relevantne institucije, uključujući naše Ministarstvo odbrane i organ AFAD za katastrofe, dale su sve od sebe, ali nažalost nismo čuli dobre vijesti”, rekao je Fidan u Islamabadu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa pakistanskim ministrom spoljnih poslova Išakom Darom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin oglasio se nakon smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija i uputio saučešće narodu Irana.

“Ovo je ogromna tragedija za iranski narod. Raisi je bio izvanredan političar koji je ceo život posvetio služenju domovini”, naveo je Putin.

Iranski potpredsjednik Mohsen Mansuri potvrdio je ranije danas medijske izvještaje da su Raisi i njegova delegacija, uključujući Amirabdolahijana, poginuli u padu helikoptera na sjeverozapadu Irana.

U međuvremenu, agencija Anadolija javila je da je turski dron “Bayraktar” otkrio dijelove helikoptera u kojem je iranska delegacija.

Turska je sa iranskim vlastima podijelila koordinate pretpostavljenog mjesta nesreće.

To je potvrdio i komandant Korpusa islamske revolucionarne garde general-potpukovnik Hosein Salami.

Kako prenosi IRNA, mjesto pada letjelice je u blizini sela Tavil, 30 kilometara od granice sa Azerbejdžanom.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE