Nakon istrage uslijedilo šokantno priznanje organizatora SP u Kataru: FIFA pod hitno mora nešto učiniti


Priznanje je uslijedilo nakon istrage organizacije Amnesty Internationala koja je otkrila da su zaštitari u Kataru morali raditi u uvjetima koje nazivaju ‘prisilnim radom’ tako što su prekoračili maksimalnu radnu sedmicu od 60 sati i mjesecima ili čak godinama nisu imali slobodan dan.

- Marketing -

‘Utvrđeno je da tri kompanije nisu poslovale u skladu s pravilima u brojnim područjima’, rekli su organizatori SP-a u Kataru u svojem saopćenju, a prenosi Eurosport.

‘Ta su kršenja bila potpuno neprihvatljiva i dovela su do provedbe niza mjera, uključujući stavljanje kompanija na popis za praćenje ili crnu listu kako bi se izbjeglo njihovo djelovanje na budućim projektima, uključujući predstojeći SP, prije nego što su navedene izvođače prijavili Ministarstvu za rad za daljnju istragu i kaznene mjere’, dodaje se.

Organizatori nisu dali pojedinosti o zloupotrebama koje su koristile prozvane kompanije.

Iako su organizatori SP-a još 2014. izjavili da su uveli mjere za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika u Kataru, Amnesty International izvijestio je da se iskorištavanje nastavilo, posebno zaštitarskom sektoru.

‘Mnogi zaštitari s kojima smo razgovarali znali su da njihovi poslodavci krše zakon, ali su se osjećali nemoćni da im se suprotstave’, rekao je šef odjela za ekonomsku i socijalnu pravdu Amnesty Internationala Stephen Cockburn te je napomenuo:

‘Fizički i emocionalno iscrpljeni, radnici su se javljali na dužnost pod prijetnjom financijskih kazni, ili još gore, raskidom ugovora ili deportacije. Unatoč napretku koji je Katar postigao posljednjih godina, naše istraživanje sugerira da zloupotrebe u privatnom zaštitarskom sektoru, koje će biti sve traženije tokom Svjetskog prvenstva, ostaju sistemske i strukturne.’

Cockburn je je imao poruku i za FIFA-u: ‘FIFA se mora usredotočiti na to da učini više kako bi spriječila zloupotrebe u inherentno opasnom privatnom zaštitarskom sektoru ili će turnir dodatno narušiti zlostavljanjem. Šire gledano, FIFA također mora izvršiti pritisak na Katar da bolje provede svoje reforme i provede svoje zakone.’

Inače, problemi oko iskorištavanja zaštitara nisu jedini, jer je jedna od glavnih tema i izrabljivanje radnika na gradnji stadiona. Radili su u neljudskim uvjetima, a prema nekim istraživanjima njih čak 6500 je poginulo kod izgradnje objekata za predstojeći Mundijal koji počinje 21. novembra i završava 18. decembra, piše Raport.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano