Nakon dužeg vremena oglasio se meteorolog Sladić: Narednih dana očekujte most visokog pritiska

Popularno

PovezanoDanas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša se očekuje u centralnim i istočnim područjima Bosne, a u drugoj polovini dana kratkotrajan lokalni pljusak u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje od 24 do 28 stupnjeva.

Nakon duže vremena oglasio se meterolog Nedim Sladić objavio je vremensku prognozu za Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu, a vijest koje nam donosi obradovat će mnoge.

- Marketing -

Poželio sam nakon nekoliko dana uživanja pogledati prognozne materijale pa će ovo biti tek kratak, okvirni osvrt, u skladu sa raspoloživim resursima za rad na godišnjem odmoru. Prema našim krajevima nakon prelaska frontalnih poremećaja ovog vikenda sada jača ogranak prostrane anticiklone, ali s njene prednje strane u sjeveroistočnoj visinskoj struji pristiže hladniji zrak koji podržava povećanu oblačnost, naročito u brdsko-planinskim krajevima Bosne i Hercegovine.

Po Pojinoj tipizaciji današnja sinoptika je u okviru prevladavajućeg radijacijskog režima V1. Ovakve okolnosti najčešće se odražavaju u vidu umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra zahvaljujući izraženijem pritisnom gradijentu, a u Hercegovini i na Jadranu u vidu bure koja pojačava osjećaj svježine i rastjeruje oblačnost. Kao i obično, povećane oblačnosti ima naročito u sjeveroistočnim, centralnim i istočnim područjima Bosne, gdje danas lokalno i rijetko može biti tek slabe izmaglice (rosulje), a u istočnoj Hercegovini rijetko i kakvog pljuska, bliže granici sa Crnom Gorom. Drugdje, a naročito prema sjeveru i sjeverozapadu većinom umjereno oblačno uz postepeno smanjenje naoblake.

S daljnjim jačanjem zračnog pritiska narednih dana za očekivati je pojavu mv tipa – mosta visokog pritiska, te postepeno i sve više sunca. Međutim, često će u već navedenoj centralnoj i istočnoj Bosni sve do četvrtka biti prisutna oblačnost, budući da će se jedna visinska dolina premještati osom istočnije od naše zemlje, s kojim će pristizati vlažniji i hladniji zrak sa sjeveroistoka, a rijetko s njim može biti slabe izmaglice. Najviše sunčanog vremena čeka Hercegovinu.

Pod dominantnim sjevernim i sjeveroistočnim strujanjem jasno je da će biti i hladnije od višegodišnjeg prosjeka – jutra će biti prilično svježa, zimogriznijma i hladna, a danju temperature neće preći u natprosječno tople okvire – zadržat će se uglavnom u granicama ugodnih za većinu populacije do četvrtka.

Prema kraju sedmice, tačnije od četvrtka visinska dolina odmaknut će dovoljno na istok, a dominirajuće anticiklonalno polje nalazit će se centrom blizu naše zemlje s kojim će vremenske prilike biti stabilne. To će rezultirati pretežno sunčanim vremenom, a pomenuta naoblaka u centranim i istočnim dijelovima zemlje će se u potpunosti smanjiti.

Kako to obično biva, čim polje visokog zračnog pritiska odmakne prema jugu, ono počinje se transformisati i slabjeti, te poprimi karakteristike južnoeuropske anticiklone (po Poji radijacijski režim V4) s kojom sa njene donje strane počne pritjecati i sve topliji zrak u južnoj i jugozapadnoj visinskoj struji, a tad potpadamo i pod natprosječnu toplotu, odnosno toplije vrijeme od prosjeka. Ovog puta priliv toplote će podržati i prednja strana visinske doline nad Španijom u odmicanju prema centralnoj Europi, s kojim bismo idućeg vikenda (naročito nedjelja) ponovo mogli imati jedan kratkotrajni afrički priliv, kao i prave ljetne temperature, tj. one od oko 30 °C, budući da bismo na plohi od 850 hPa (1.540 m.n.v) imali temperaturu i oko 20 °C, što je u uslovima sa suhom adijabatom zagrijavanja i na pretežno sunčanom danu dovoljno da temperature brzo porastu. I jutra će postepeno postajati sve toplija, naročito od vikenda, napisao je Sladić.

- Marketing -

Najnovije