Povezano

Nakon 130 godina otvoren kovčeg koji je bio zakopan ispod statue generala Leeja

Vremenska kapsula zakopana prije 130 godina u postamentu statue generala Konfederacijske vojske u američkom građanskom ratu otkrila je u utorak svoje tajne – u njoj su arheolozi pronašli metke, dugmad i novac iz tog perioda, zajedno s drugim artefaktima, prenosi AFP.

 

- Marketing -

Bakarna kutija pronađena je u ponedeljak, a bila je ugrađena u kameno postolje statue generala Roberta E. Leeja, koji je komandovao vojskom Sjeverne Virginije tokom krvavog sukoba između Sjevera i Juga.

 

Leejeva bronzana statua podignuta je 1890. godine u Richmondu, gradu u Virginiji koji je bio glavni grad robovlasičkog juga tokom građanskog rata. Statua je uklonjena u septembru ove godine, zajedno uz nekoliko drugih spomenika Konfederacije uklonjenih posljednjih mjeseci.

 

Vremensku kapsulu su u utorak otvorili konzervatori u Odjelu za historijske resurse u Richmondu i sadržaj je bio u relativno dobrom stanju, jer je pretrpio samo malo oštećenja vodom.

– U boljem je stanju nego što smo očekivali – rekla je Kate Ridgway, državni arheološki konzervator, na ceremoniji tokom koje je kutija veličine 35x35x20 centimetara otvorena pred televizijskim kamerama uživo.

 

Članak iz 1887. u novinama u Richmondu navodi neke od predmeta skrivenih u vremenskoj kapsuli i oni se poklapaju s nekima pronađenim u utorak.

 

Novinski članak spominjao je ono što bi bila rijetka fotografija ubijenog predsjednika Abrahama Lincolna iz 1865. u njegovom kovčegu, ali takva fotografija nije pronađena.

 

Pronađena je gravura iz časopisa Harper’s Weekly-a od 29. aprila 1865. koja prikazuje ženu koja plače pored Lincolnovog kovčega.

 

Nekoliko metaka iz građanskog rata poznatih kao Minie loptice takođe je pronađeno u kapsuli, zajedno sa komadom drveta sa metkom zaglavljenim u njemu.

 

Tu je također i fragment granate za koji se tvrdi da je iz bitke kod Fredericksburga iz 1862. godine.

- Marketing -

Najnovije

Popularno