Najveći u Evropi: Toranj za slobodno penjanje koji diže adrenalin

Nizozemski grad dom je najvećoj umjetnoj stijeni za penjanje u Evropi, a zbog svog nagiba privlači rekreativce i profesionalce iz cijelog svijeta.

Groningenu na sjeveru Nizozemske grad je koji se može pohvaliti da je dom Excaliburu, impozantnom tornju koji je omiljeno mjesto za slobodno penjanje. Sa svojih 37 metara to je druga po redu najviša umjetna stijena na svijetu i najviša u Evropi, a specifična je i zbog 11 metara nagiba zbog kojeg je sličnija penjanju u prirodi, piše punkufer.hr.

Penjački centar Bjoeks ponosan je na remek-djelo arhitekture koje zahvaljujući čvrstim temeljima može izdržati snažne vjetrove. „Mač kralja Artura“ namijenjen je iskusnim penjačima, a početnicima se ne preporučuje iskušavati vještine na toj sportskoj atrakciji.

Imate li iskustva, ali nemate partera za penjanja unajmiti možete i instruktora. Vlasnici centra napominju kako ne žele postati turistička atrakcija niti odgovarati za ozljede rekreativaca koji precjenjuju vlastite sposobnosti. Zbog očiglednih razloga, solo penjanje je strogo zabranjeno. Razloga za nepotrebnim paničarenjem nema jer se uz uže od 80 metara mogu sigurno spustiti. (Tuzlanski.ba)

Možda vam se svidi

avatar