Najveći porast cijena namirnica od prošlog stoljeća, jedna skuplja za 38 posto

Cijene namirnica u julu  su porasle za 1,3 posto u odnosu na juni te 13,1 posto u odnosu na juli 2021. godine u SAD-u.

Prema podacima Zavoda za statistiku rada Ministarstva rada SAD-a koji su objavljeni u srijedu, to je najveći porast cijena namirnica od 1979. godine, piše MarketWatch, prenosi Jutarnji list.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Cijene robe široke potrošnje i usluga u julu nije porasla u odnosu na juni. U usporedbi s 2021. godinom, stopa inflacije u julu iznosila je 8,5 posto. U junu je iznosila 9,1 posto, najviše unazad 41 godine.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Stopa u julu pala zbog nešto nižih cijena energije. Cijene hrane porasle su u srpnju za 1,1 posto u odnosu na juni te 10,9 posto u odnosu na juli  2021. godine.

Bio je to sedmi uzastopni mjesec u kojem su cijene hrane porasle za barem 0,9 posto. Cijene hrane u restoranima u srpnju su porasle za 0,7 posto u odnosu na juni  i 7,6 posto u odnosu na juli 2021. godine.

Cijena jaja doživjela najveći porast Što se tiče cijena hrane, cijena jaja doživjela je najveći porast. U julu je cijena jaja porasla za 4,3 posto u odnosu na juni te 38 posto u odnosu na juli 2021. godine.

Cijena krompira porasla je julu za 4,6 posto u odnosu na juni te 13,3 posto u odnosu na juli 2021. godine. Cijene maslaca porasla je u julu za 26 posto u odnosu na juli 2021.

U istom je periodu cijena kafe porasla za 20 posto. Cijene govedine i teletine u julu su pale u odnosu na juni, a MarketWatch navodi da im cijene padaju već tri mjeseca.

Kada se ovogodišnje julske cijene tih dvaju namirnica usporede s prošlogodišnjima, ovogodišnje su veće za 3,4 posto. Indeks potrošačkih cijena, ako se ne računaju hrana i energija, u julu je u odnosu na isti mjesec 2021. godine porastao za 5,9 posto te svega 0,3 posto u odnosu na juni.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Zaručnik je ostavio pred oltarom, ona nastavila partijati

Mladenka iz Walesa već je bila spremna pred oltarom...

Poklon bh. gradu: Jusuf Nurkić finansira izgradnju košarkaškog terena na Stupinama

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić (28) još jednom je...

Antiratni protest u Beogradu: Putin nije brat, Putin je rat

Na Trgu republike u Beogradu minutom šutnje počeo je...

Pedijatri upozorili na fizičko kažnjavanje djece: Od toga nema koristi

Iako danas sve veći broj roditelja osuđuje fizičko discipliniranje...