Najveći dobavljači plina u Njemačkoj traže pomoć države: Kako bi se spriječila daljnja šteta…

Pozvavši se na njemački Zakon o energetskoj sigurnosti (EnSiG), kompanija VNG, jedan od najvećih dobavljača plina u Njemačkoj, zatražio je zbog prekida isporuke ruskog plina finansijsku pomoć države, objavio je u petak energetski holding EnBW u čijem je većinskom vlasništvu VNG.

– Zbog poddobavljača VNG-a koji prema njemu nisu izvršili svoje obveze isporuke, VNG je morao i još uvijek mora nabavljati količine plina na energetskim tržištima po znatno višim cijenama kako bi i dalje mogao pouzdano opskrbljivati kupce VNG-a po znatno nižim cijenama. Kako bi se spriječila daljnja šteta i kako bi se osigurala sposobnost VNG Grupe da djeluje kao cjelina, VNG se osjeća prisiljenim podnijeti zahtjev za daljnje mjere pomoći EnSiG – priopćio je EnBW.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Prema istome izvoru, VNG ima dva ugovora na koje utiču ruske neisporuke. Riječ je o izravnom ugovoru za približno 35 teravatsati plina godišnje s Gazprom Exportom, koji se trenutno ne ispunjava zbog rata u Ukrajini, te ugovoru koji pokriva kupnju plina od otprilike 65 terevatsati godišnje s domaćim poddobavljačem koji je uvoznik odgovarajućih količina plina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

– Ugovor s Gazpromom istječe krajem godine. Kao izravni uvoznik, VNG bi 2022. godine mogao podnijeti ukupne gubitke od oko milijarde eura, čak i uz očekivano oslobađanje od dodatne naknade za plin od 1. oktobra 2022., zajedno s daljnjim stabilizacijskim mjerama njegovih dioničara – napominje EnBW.

Kada je u pitanju ugovor VNG-a s njemačkim poddabavljačem, taj ugovor se, upozorava EnBW, ne poštuje u cijelosti od sredine maja.

Dodaje se kako je VNG u kolovozu ove godine suprotno onome što se ranije očekivalo morao snositi veliki dio troškova nabave plina s obzirom, ističe većinski vlasnik njemačkog dobavljača, na historijsko visoke cijene plina.

– Uz potporu federalne vlade Saske proteklih tjedana tražene su mogućnosti za postizanje konačnog dogovora. Međutim, čini se da to nije ostvarivo u kratkom roku i za VNG na ekonomski održiv način. Predvidljivi financijski teret ne bi bio podnošljiv za VNG – upozorava EnBW.

Isti izvor podsjeća kako je ‘uprkos stalnim smanjenjima u opskrbi ruskim plinom, do tačke zaustavljanja opskrbe plinovodom Sjeverni tok 1, VNG dosada nastavio opskrbljivati svoje kupce plinom i osigurao ih‘.

Dodaje se da je kao rezultat razgovora s ‘upstream‘ dobavljačima i nadležnim ministarstvima koji traju od maja, EnBW je kao većinski dioničar VNG-a već podržao VNG jamstvima i kreditnim linijama u visokom troznamenkastom milijunskom rasponu.

Iznosi se i podatak da je EnBW u svojim bilancama iskazao ‘teret‘ akumulirane i očekivane štete VNG-a zbog novonastale situacije s uvozom plina na iznos od 550 miliona eura u svojim polugodišnjim finansijskim izvještajima.

U saopćenju spomenutog holdinga napominje se kako je VNG treći najveći njemački uvoznik plina i operator skladišta te ‘sistemski važan za sigurnost opskrbe u Njemačkoj i strukturno važan za Sasku i istočnu Njemačku‘ jer opskrbljuje plinom oko 400 komunalnih i industrijskih poduzeća. U 2021., VNG je zadovoljio oko 20 posto njemačkih potreba za plinom.

U osvrtu na apel EnBW-a ugledni Financial Times (FT) primjećuje kako se zahtjev upućen njemačkoj vladi za pomoć VNG-u javlja nakon akcije spašavanja kompanije Uniper, najvećeg evropskog kupca ruskog plina. Njemačka vlada, podsjeća FT, uputila je Uniperu s sjedištem u Düsseldorfu finansijsku injekciju od 15 milijardi eura, ali je taj iznos, dodaje se, u međuvremenu narastao na 19 milijardi eura kako se energetska kriza intenzivirala.

Isti izvor skreće pozornost na najavu Gazproma da će zbog tehničkih poteškoća u potpunosti obustaviti dotok plina Sjevernim tokom 1, dodajući kako je politički vrh Rusije dao do znanja kako se ne radi o tehničkim poteškoćama.

Kremlj je naime, podsjeća FT, priopćio kako će se ponovni rad Sjevernog toka 1 razmotriti ako Evropska unija ukine sankcije Rusiji uvedene zbog napada na Ukrajinu. (jutarnji.hr)

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Saobraćaj u Bilješevu obustavljen: Sudar automobila i traktora

Na regionalnom putu Kakanj-Zenica došlo je do saobraćajne nesreće. U...

Policija se oglasila nakon pucnjave u Kaknju: Uhapšene tri osobe

U Kaknju su uhapšene tri osobe zbog upotrebe vatrenog...

Kanton Sarajevo dobija vjetroelektranu

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji vjetroelektrane Ivan...