Najveći broj skloništa je zapušten ili s izmijenjenom svrhom

Služba civilne zaštite u Zenici zatražila je od stambenih servisa da preduzmu potrebne mjere na uređenju atomskih skloništa za vanredne situacije.

Svaka urbana cjelina, posebno s višespratnim stambenim objektima, prema važećim propisima mora imati odgovarajuće zajedničke prostore ili sklonište za vanredne situacije. Iako bi održavanje tih prostora moralo biti kontinuirano, bez obzira na starost stambenih objekata, činjenica je da ih je najveći broj zapušten ili s izmijenjenom svrhom.

- Marketing -

Sklonište u zgradi Reisa Čauševića 5 namijenjeno je za veći dio stanovništva naselja Odmut. I nije ono jedino dovedeno do propasti nebrigom i pustošenjem nakon devedesetih. U borbi sa izlijevanjem vode, što narušava i opće stanje zgrade, stanari do sada nisu imali pomoći.

„Dosta upita samo dobila što se tiče skloništa. Neki su čak htjeli da odnesu deke dolje, neke stvari, da se pripreme – međutim, ne može se sići, ne može se prići. Okolne zgrade su također pitale, pošto je to atomsko sklonište, kakvo je stanje. Rekla sam onako kako jest – da se svako zabavi oko sebe i da se pripremi jer mi sklonište nemamo“, govori predsjednica Kućnog savjeta Jasmina Šatorović.

Upravo zbog ovakvog stanja, Služba civilne zaštite Grada Zenica uputila je dopis stambenim servisima u kojem se nalaže čišćenje. I ona u nešto boljem stanju daleko su od idealnog te mogu poslužiti tek kao privremena skloništa.

Etažni vlasnici očekuju pomoć Civilne zaštite i Gradske uprave jer je to, napominju, za dobrobit svih građana. Sklonište u zgradi Londža 92 kapaciteta je i do 1.000 osoba.

„Mi smo učinili što smo mogli – rasvjetu smo doveli da to funkcioniše. Međutim, tu fali prinudna rasvjeta, agregati, energija, rezervoari sa gorivom, da se opremi ventilacijski sistem, da se opremi voda za piće u buradima… kako je nekad bilo“, navodi predsjednik Kućnog savjeta Midhat Horić.

Pored brojnih skloništa ispod zgrada, pet je atomskih na području grada, ali informaciju u kakvom su stanju – nismo dobili iz Civilne zaštite Grada Zenica, u čijoj su nadležnosti.

„Atomska skloništa su u nadležnosti lokalnih zajednica. Sve lokalne zajednice imaju zakonsku obavezu, kada je u pitanju regulacija atomskih skloništa, organizovanje, briga i staranje o atomskim skloništima“, ističe Džavid Aličić, direktor KUCZ-a.

Rješenje problema stambeni servisi vide u podjeli odgovornosti i obaveza između etažnih vlasnika, servisa, ali i Civilne zaštite, da bi ovi prostori bili pripremljeni za najgori mogući scenarij.

„Teško da će se sav taj podrumski prostor dovesti u najbolji red, s obzirom na to da zgrade nemaju dovoljno novčanih sredstava za osnovna održavanja i da za sve neke dodatne radnje etažni vlasnici učestvuju s vlastitim novčanim sredstvima“, napominje Lejla Čaušević, pravnica u stambenom servisu A-Eling

A do tada, Zeničanima ostaje nada da do katastrofe, bilo kojeg oblika, ne dođe, barem ne u skorije vrijeme, jer bi ih iza ugla sačekalo ono što su sami sebi jučer ostavili. (Federalna.ba)

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano