Najveći broj novozaraženih u Indiji, Francuskoj i Češkoj

0

Kao i u drugim evropskim državama, prema riječima vlasti, mladi u velikom broju dobivaju virus.
 
Indija, Francuska i Češka zabilježile su u petak najveće dnevne poraste slučajeva korona virusa od početka pandemije, s time da je u Indiji u jednom danu zaraženo rekordnih 96.551 osoba, u Francuskoj 9.843, a u Češkoj 1.382 osobe, prema podacima ministarstava zdravstva tih zemalja, prenose agencije.
Broj zaraženih u Indiji raste brže nego bilo gdje u svijetu, a SAD je jedina zemlja koja je pogođena snažnije. U petak je u toj zemlji od COVID-a 19 umrlo 1.209 ljudi, a ukupno 76.271, prenosi Reuters. Broj smrtnih slučajeva ostao je relativno nizak u Indiji, no s rastućom stopom oboljelih, raste i broj smrtnih slučajeva.
Francuske zdravstvene vlasti prijavile su najveći porast u broju oboljelih od početka pandemije. Vlada će razmotriti daljnje mjere kako bi ograničila širenje virusa. Mnogi liječnici strahuju da bi odjeli intenzivne skrbi u jesen mogli biti preopterećeni – kao što su bili u martu. Trenutačno su velika okupljanja zabranjena. U nekim gradovima, nošenja maski na javnim mjestima je obavezno, pa čak i na ulicama. 
Kao i u drugim evropskim državama, prema riječima vlasti, mladi u velikom broju dobivaju virus. Najizloženija područja su regija Ile de France oko Pariza i Azurna obala.
Češka je u četvrtak prijavila 1.382 nova slučaja virusa, što je dosad najveći broj, prenijela je Hina. Ova srednjeevropska zemlja postrožila je mjere po pitanju nošenja maski ove sedmice, zbog porasta broja zaraženih, no zasad se suzdržava od vraćanja mjera koje bi mogle naškoditi ekonomiji.
Senegal je u borbi protiv novog tipa korona virusa bio mnogo uspješniji od mnogih najrazvijenijih zemalja svijeta, pokazuju rezultati istraživanja, javlja agencija Anadolija.
Podaci izvještaja ”COVID-19 Global Response Index“, kojeg je priredio magazin Foreign Policy, a kojim je obuhvaćeno 36 zemalja, pokazuju kako je Senegal druga zemlja u svijetu po uspjehu u borbi protiv COVID-19.
U izvještaju u kojem se navodi kako je Novi Zeland na prvom mjestu, a kojim su obuhvaćene i zemlje G20, navodi se kako Senegal slijede Island i Danska.
Naime, Novi Zeland ima 100, Senegal 89,3, Island 84, a Danska 82,7 poena.
U izvještaju su analizirane politike testiranja zemalja, paketi finansijske podrške stanovništvu u doba pandemije, izolacija, kontrola granica i obavještavanje stanovništva.
Interaktivni poredak koji je biva povremeno dopunjen, bazira se na podacima od 31. decembra do 31. augusta.
U Senegalu su do 10. septembra potvrđena 293 smrtna slučaja, a broj zaraženih dosegao je 14.150.
Međunarodni letovi bili su obustavljeni od 17. aprila do 31. juna, a ranije ublažene mjere ponovo su pooštrene početkom augusta.
balkans.aljazeera.net